1 016 1

Социалните в ЕС иззеха 150 нашенчета заради тормоз

Преглед на печата

Анжелина Димитрова

За половин година отделите „Закрила на детето“ в Испания, Великобритания, Германия, Гърция, Швеция, Турция, Италия и Чехия са работили по над 150 случая на извеждане на българче от семейството. Най-честата причина за раздяла на нашенците с детето им е неподходящата среда, в която го отглеждат или честите случаи, в които го оставят без надзор. В тези случаи социалните служби в съответните страни настаняват детето в приемно семейство. През това време българските им колеги започват проучване дали бабата и други роднини могат да поемат грижите за детето, разказа пред в. „Монитор“ експертът от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Мила Ташкова. Тя обясни също, че получават все повече сигнали за ромски фамилии, които пращат децата си „гурбет“ в чужбина. Задачата на малките работници е да просят или крадат по улиците на големите европейски градове.

70% по-ниска престъпност в зоните с видеонаблюдение в столицата

По данни на СДВР в зоните, в които има изградено видеонаблюдение се регистрира намаляване на престъпността и хулиганските прояви със 60 - 70 %, съобщават от вътрешното министерство, пише в. "Труд". През миналата година Столичната община е предоставила над 950 диска с видеоматериали за подпомагане на работата на СДВР по изясняване на инциденти и разкриване на престъпления. МВР и Столична община ще работят по разширяването на видеонаблюдението в София с цел осигуряване по-голяма сигурност.

Избяга гастарбайтерът, убил двама мотористи

Турският гастарбайтер Фарук Бекташ (60 г.), който уби с мерцедеса си семейство на мотоциклет край Драгоман, е избягал от правосъдието, въпреки че бе под домашен арест, научи в. “24 часа”. На 28 юли т.г. съдия Недялка Николова от Софийския окръжен съд (СОС) реши 60-годишният турчин да е под домашен арест на адрес в столичния кв. “Хаджи Димитър”. Обвиняемият, който живее в Германия, наел жилището два дни преди заседанието. Съдийката му наложи и забрана да напуска страната. Според източници Бекташ е избягал от адреса в нощта срещу 31 юли, след като квартален униформен от 5-о РПУ го е проверил. На следващата сутрин от турчина нямало и следа.

Наредба рязко намалява лекарите за раково болни

Лекари, които имат едновременно специалност по вътрешни болести и онкология, занапред няма да имат право да лекуват болни с онкологични заболявания, научи в. "Дума" от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Това става ясно от обнародвано изменение в Държавен вестник на медицинския стандарт "Медицинска онкология". Отсега право да лекуват ще имат само лекари, придобили специалност по медицинска онкология, която бе въведена за пръв път през 2007 г. Срокът за придобиване на тази нова специалност е 5 години, следователно първите лекари са могли да я придобият най-рано през 2012 г., а за трите години досега новата специалност са придобили една шепа лекари, коментират от ЦЗПЗ. 

БСП с 6 имена за "Дондуков" 2

С шест имена отива БСП на преговорите с АБВ и "Движение 21" за общ кандидат-президент, пише в. "Стандарт". № 1 в списъка е подалият оскавка шеф на ВВс ген. румен Радев. Той е лично мое предложение, призна соцлидерката Корнелия Нинова след двучасово заседание на Изпълнителното бюро днес. „Аз предложих ген. Румен Радев в „Оборище" – организацията, в която членувам. Аз нося отговорността за тази номинация", отсече Нинова. И увери, че оставката му като шеф на ВВС няма нищо общо с издигането му за ляв кандидат-президент. Не й е известно да има близост между него и Георги Първанов. За доказателство посочи, че минути преди да обяви номинацията му, лично е разговаряла с Радев и е получила съгласието му да се включи в битката за "Дондуков" 2.

 

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Бат Саше
    Отговор
    1 19:48  03.08.16
    Избягал турчина викате... Смяяяях! Мишки мръсни, корумпирани магистрати! Толкова ли струва животът на тези хора? Сега тази съдийка вън от системата, та да видиш после как всичко ще е по затворите. Повръща ми се! А на съдия Недялка и на другите като нея, не желая нищо хубаво!!!

Напиши коментар:


Публикувай