1 252 2

От решението на КС за референдума на "Шоуто на Слави" загуби демокрацията

От решението на КС за референдума на "Шоуто на Слави" загуби демокрацията

Отпадането на три от шестте въпроса на референдума, иницииран от екипа на "Шоуто на Слави", е в полза на ограничаването на свободния политически дебат в обществото и обедняване на демократичния процес. Това каза в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Славея Христова от Сдружение "Болкан Асист".

Самото решение на Народното събрание беше такова, че лиши депутатите от съдържателен дебат в пленарна зала и ги лиши от тяхната отговорност. Но след това решението на Конституционния съд ме изненада. Очаквах, че ще запази дистанцираност и обективност, защото сами по себе си въпросите не могат да бъдат противоконституционни, те се поставят отдавна от гражданите на България. Независимо кой е инициирал референдума, си заслужаваше тези въпроси да бъдат допуснати до един дебат, защото смисълът на всеки един референдум е преди всичко общественият дебат. Въпросите не могат да доведат до някакви последващи действия. От целия този "кадрил" загуби демокрацията, идеята за повече пряка демокрация в България.

Информационната кампания за евентуален референдум вече е загубила, тъй като няма никакво време, посочи още Христова:

За равнопоставеност на кампанията вече трудно може да се говори, ако не се предприемат конкретни мерки, които да поставят всички участници при равни условия, което вече е късно.

Ако и този референдум разочарова хората, това ще постави един много негативен отпечатък върху бъдещето на пряката демокрация в България и нейната употреба.

България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Крис
  Отговор
  1 11:16  08.08.16
  Просто въпросите бяха така написани, че нямаха шанс. Броят на депутатите е въпрос от компетенцията на ВНС. Юридическият екип трябваше доста по професионално да изготви въпросът. Като например "Подкрепяте ли да бъде свикано Велико народно събрание което да вземе решение за намаляне броят на депутатите от 240 на 120" и така нямаше как да го бутнат! Но не... въпросът е зададен като в 3-ти клас.
 • Волен Сидеров
  Отговор
  2 11:48  08.08.16
  продавш нивата-купуваш пушка (има го по паметниците одавна този лозунг) и ей ти демокрацията-който оцелее поне да живее без ядове ,които идват от гадове

Напиши коментар:


Публикувай