870 4

АБВ ще подкрепи референдума на Слави Трифонов

Венцислав Михайлов

АБВ ще подкрепи референдума на Слави Трифонов на предстоящите избори. Това съобщи кандидатът за президент на партията Ивайло Калфин.

„Ще подкрепим референдума и ще направим кампания за максимално широко участие в него. Ще агитираме активно за участие. Ще подкрепим със „за" и трите въпроса", подчерта Калфин, цитиран от радио Дарик.

„Провеждането на референдум е изключително трудно. Законът е такъв, че пречи на хората да изразяват мнението си. Ние ще подкрепим референдума и ще направим кампания за максимално широко участие в него. В АБВ сме обсъждали много пъти, че трябва да се създадат условия за по-лесно и оперативно провеждане на референдум. Всяка една такава възможност трябва да се използва. Ще агитираме активно за участие в този референдум и ще подкрепим със „за" и трите въпроса, които са поставени, подчерта Калфин.

„Сигурно имаме някакви забележки по тях, може и да стане дума, но при отговор „да" и „не" за нас на въпросите би трябвало да се отговори с „да", защото е очевидно, че политическата система, по начина, по който работи в България, не е в най-доброто си състояние", каза още Ивайло Калфин.

По думите му въпросите от този референдум са крачка в правилна посока.

Държавният глава Росен Плевнелиев определи на 6 ноември, когато са президентските избори, да се проведе и националният референдум, иницииран от екипа на телевизионния водещ Слави Трифонов. В допитването са включени три въпроса: Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура; Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите и Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори.

Три от шестте въпроса на референдума отпаднаха с решение на Конституционния съд. Мотивите на съда бяха, че тези запитвания попадат само в компетенциите на Велико Народно събрание.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • котон
  Отговор
  1 13:48  21.09.16
  Е най-накрая гологлавия е купил някой :)....
 • Сульо
  Отговор
  2 14:40  21.09.16
  Не е правилно референдумът да се провежда заедно с президентските. По принцип на референдум като този избирателната активност щеше да е под 20%, а сега може да е над 40%.
 • Emigrant
  Отговор
  3 15:26  21.09.16
  Дано тоя път референдума промени наистина нещо в таз тоталитарна държава !
 • Гост
  Отговор
  4 20:16  21.09.16
  Що 3 въпроса , на другите явно не им е дошло времето и ги махнаха ... Тая цялата работа си е измислена от управляващата мафия да баламосват хората във времето . Да лъжат народа и да му дават надежда , щото народ без надежда не се знае накъде ще го избие , въпреки че тоз народ е толкова тъп и заспал че и без тази постановка нищо няма да сътвори .

Напиши коментар:


Публикувай