1 300 2

Действахме спрямо закона за Бююк

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Димитрина Ковачева

Според вицепрезидента Маргарита Попова властите са действали според закона, като са отказали политическо убежище на турския гражданин Абдуллах Бююк. На Абдуллах Бююк, който преди два дни беше предаден на турските власти, е отказано убежище, тъй като не са събрани данни, че има основание по закон той да получи този тип закрила. Молбата на Бююк е била проучвана в продължение на няколко месеца.

Според нея убежището е една от формите за закрила и в молбата, която въпросният гражданин е бил депозирал в президентската администрация и след проучвания на Комисията в продължение на няколко месеца, не са били събрани данни, които да установят, че има основание по закон той да получи точно този тип закрила. „Претендира се за политически преследвания, за това, че може да е неудобен този гражданин в собствената си родина, но с политически мотиви по-скоро се иска друг тип закрила. Иска се, казвам, могат да бъдат обсъждани такива основания. Аз съм следвала закона без обвързаност с каквато и да е друга конюнктура. Оттам насетне властите по-нататък са действали така, както са намерили за добре, според закона”, заяви Попова.

Експерти, юристи, политици не се съгласиха с начина на експулсиране на Бююк, чуха се гласове за липса на защита, нарушаване на закона, нарушаване на човешките права. Наложи се днес министър-председателят Бойко Борисов да даде специално интервю за Нова телевизия, в което казва, че екстраедирането е било на ръба на закона. Той разпореди и проверка, като обеща, че е ако е нарушен закона ще има наказани. В същото време Борисов поясни как трябва да бъдем внимателни към Турция и градим отношенията си, тъй като има опасност от бежанска вълна.

Варна / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • мъка
  Отговор
  1 15:56  12.08.16
  ,,ако е нарушен закона ще има наказани“ И как ще се самонакаже тиквата ????
 • mihala
  Отговор
  2 16:33  12.08.16
  За чий закон става дума или за подзакончета.

Напиши коментар:


Публикувай