8 837 16

Отново проблеми с „Паркинги и гаражи”

Снимка: fakti.bg (Архив)
Снимка: fakti.bg (Архив)
Милена Богданова

Паркирането на кола в центъра на София, или т.нар. „Синя зона” и „Зелена зона ” може да се причисли към екстремните приключения. Поредният възмутен читател на Факти.бг ни сигнализира за поредното безумие, на което е станал жертва от страна на дружеството „Паркинги и гаражи”.

Оставяме на страна фактът, че изпращайки SMS за заплатено паркиране, той завършва с изречението „За неправилно изпратен номер на автомобилите не носим отговорност”. Тоест дори по погрешка да сте въвели неправилен регистрационен номер (което е възможно и от което никой човек не е застрахован, защото безгрешни хора няма), то системата е направена така, че ще ви вземе парите.

Възмущението на нашия читател обаче в случая идва от това, че „Паркинги и гаражи” първо известяват за поставена скоба, а след това в същата минута се получава и втори SMS, който предупреждава, че времето за престой изтича след 5 минути. „Дефакто времето вече е изтекло, но те чак след като ми сложат скобата, ме известяват, че то ще изтече след 5 минути”, обяснява нашия читател, пострадал от безобразията им.

Подобни ситуации отново показват „пробойните” в системата за отчитане на „Паркинги и гаражи”. Дали могат да се отстранят? Естествено, че „да” – няма система, сътворена от човешкия мозък, която да не може да се управлява от човека. Дали има желание за това, обаче остава въпрос с неясен отговор.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Соф
  Отговор
  1 10:29  20.08.16
  На снимката се вижда ясно, че е паркирано неправилно и в нарушение пред гараж! Санкцията в случая е много правилна - не може да се спира безразборно и след това да се оправдава нарушението с пуснат СМС.
 • фдгдфгдс
  Отговор
  2 10:33  20.08.16
  ама вие наистина ли смятате, че точно в този случай проблема е в "паркинги и гаражи"?!?!? аз смятам, че трябваше да се викне паяк и този очевидно неграмотен водач да си плаща като поп. не може всеки втори шофьор/ка да си мисли, че щом има 4 свободни метра асфалт и това е точно неговото място за паркиране. Аз лично не смятам, че е толкова сложно като спреш някъде да си завъртиш главата надясно, ей така от култура да провериш дали пречиш на някой.
 • Англо
  Отговор
  3 10:37  20.08.16
  Тозо неграмотен водач да вземе да научи маркировката. Паркирал е на забранено за паркиране място. Доста леко се е отървал, което нямаше да е така в бяла държава. Едни поне 300 евро глоба щешр да отнесе.
 • ОМРЪЗНА МИ ОТ НЕКАДЪРНИ И НАГЛИ ШОФЬРИ
  Отговор
  4 11:17  20.08.16
  Щом е спрял/а неправилно, трябва "паяка" да го/я вдигне. А те направили грешката да го/я съжалят и само скоба поставили... Щом спира някой неправилно, трябва да се санкционира жестоко. Всеки див селянин си мисли, че може да спира навсякъде- ама явно не може. Евала.

  Коментиран от #6


 • Трифонов
  Отговор
  5 12:24  20.08.16
  Тук не става въпрос за това дали човекът е в нарушение. Ако е така, то той би трябвало да бъде санкциониран за нарушението, което е извършил по предвидения ред, включително и като му се наложи глоба, а ако автомобилът пречи, както изглежда е в този случай, и като се репатрира. Проблемът е, че "Паркинги и гаражи" нямат право да налагат подобна санкция. Това е работа на "Пътна полиция" при СДВР. В случая "Паркинги и гаражи" едновременно са прибрали таксата за паркиране, както и такава за освобождаване на колата от скоба, което е допустимо единствено в случай на незаплатен престой в зона. Когато автомобил се репатрира с паяк, това става само като принудителна мярка ОТ "Пътна полиция" при СДВР. По тази причина при репатриране винаги участва представител на "Пътна полиция". В случая служители на едно общинско дружество са си позволили да приберат едни пари за скоба под предлог, че колата е паркирана неправилно, което те нямат право да правят. Скобата не решава проблема и на собственика на гаража, който очевидно не е сигнализирал в случая, защото ако беше така, колата би трябвало да бъде отстранена, а не закопчана със скоба, което реално затруднява премахването й още повече, тъѝ като би следвало да се чакат "Паркинги и гаражи" да дойдат да я освободят. Най-притеснителното в случая не е случилото се, а реакцията ви. Когато хората доброволно започнат да се отказват от правата си в името на "твърдата ръка", значи готови са за диктатура. И мисля, че българското общество вече е. Точно както американското, европейското, руското, турското и т.н.
 • Гьобелс
  Отговор
  6 12:39  20.08.16

  До коментар #4 от "ОМРЪЗНА МИ ОТ НЕКАДЪРНИ И НАГЛИ ШОФЬРИ":

  А на теб "гражданино"много ли ти е кеф да те лашкат за щяло о нещяло с такси които потъват един Бог знае къде за това ,че си роден и израснал в този град?Приятно ли е да не можеш да паркираш нормално дори пред собствения си дом? И даваш ли си сметка колко хора изобщо не могат да си позволят да паркират т там защото са с ниски доходи а повечето от тях са и с болести които не им позволяват да се движат.Тези вместо да ни рекетират да вземат и да си оправят говната.Защо толкова години се строяха кооперации без гаражи?Сега, вече май е късно и освен големи паркинзи друг начин не виждам
 • Ventzi
  Отговор
  7 14:26  20.08.16
  До колкото виждам е пратил СМС в 12.25 и важи до 13.30. СМС-а за поставена скоба му е дошъл в 14.35 заедно с СМС-а за изтичащо време. Дали телефона му е бил в обхват и дали проблема не е в неговия телевизор?
 • Гост
  Отговор
  8 17:04  20.08.16
  От "Паркинги и гаражи" може да са му сложили скоба просто защото е изтекло времето. SMS за зона е пратен в 12:25 а другите са от 14:35. Ако телефона е изключен е нормално да ги получи чак след като го включи.
 • Тошибиян
  Отговор
  9 17:26  20.08.16
  Защо съобщенията са на латиница?тва е като в англия и сащ да ти е написано на кирилица съобщението на англииски
 • chuky
  Отговор
  10 18:37  20.08.16
  Здравейте. Нека да ви поясня нещо и аз, който съм потърпевш. Когато ви поставят скоба, съобщението е за неправилно паркиране. Това е така, защото има знак паркирането забранено и табелите за синя/зелена зона. Така с тази табела, те си връзват гащите за скоба/репатриране, ако паркиралият не плати таксата за зоната. Друг е въпросът, след заплащане на скобата т.е. глобата колко време имате за паркиране. Според моята логика би трябвало да е до края на деня, защото сумата на глобата многократно надвишава цената за един час.
 • Ivo
  Отговор
  11 19:54  20.08.16
  Na mene mi se schypi kolata i bqx pratil 6 sms s greshna bykva na nomera i si mi vzexa parite che i skoba platix izpisvami che sam zaplatil parking no defakto ne e taka
 • 12 02:11  21.08.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 13 13:50  21.08.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 14 14:43  21.08.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • гост
  Отговор
  15 18:01  21.08.16
  За грешна буква от номера ме закопчаха с скоба писах жалба в ПГ но няма отговор от никои нямат итерес да си оправят системата като могат да ти вземат 30.лв
 • Кофата
  Отговор
  16 18:39  21.08.16
  дОБРЕ ДЕ КАТО МИ Е ИЗТЕКЛО ВРЕМЕТО НАЛИ ЩЕ СЕ ВЪРНА?И като ми я няма колата , ще им изкъртя празните тикви на онези с чантичките!Ще ги блускам докато кръв им поветче от празните тикво на тези пенсионери аложени там само да тормозят хората!

Напиши коментар:


Публикувай