739 0

До дни ще е ясен кандидата на РБ за президент

След разпадането на левицата реалното противопоставяне на президентските избори ще бъде между ГЕРБ и реформаторската десница, смята Кънев

Анжелина Димитрова

До вторник Реформаторският блок ще обяви своя кандидат за президент. Това заяви днес председателят на ДСБ Радан Кънев. Заедно със зам.-председателят Димитър Сяров, председателят на изборния щаб на ДСБ Стоил Яков и областният председател на Бургас Георги Митов, Кънев даде пресконференция в град Бургас, във връзка с актуалната политическа обстановка.

През последните седмици и дни настоящите президентски избори се превръщат в сериозно предизвикателство за десницата в България. На първо място поради окончателния разпад на българската левица. Това, разбира се, не е никаква изненада за нас. БСП беше поддържана на командно дишане от ГЕРБ в продължение на повече от година, които я използваха като плашило за десните избиратели за да си гарантират техния вот.

На практика, това означава, че левите кандидати не са конкурентни на президентските избори. Радан Кънев припомни, че на местните избори единствените кандидати, които се пребориха на областно ниво с ГЕРБ, бяха кандидатите на РБ. Не случайно БСП няма нито един, избран мажоритарно кмет в голям град.

Председателят на „Демократи за силна България” Радан Кънев заяви, че вчерашното изявление на г-н Борисов, че българският национален интерес не може да бъде защитен в рамките на ЕС, но може да бъде защитен в рамките на двустранни отношения с Турция, е антиевропейска и антибългарска позиция. Позиция, която не отчита българския национален интерес и създава огромни рискове.

Отговорността на десницата е да победи БСП и проруския кандидат на Атака и да се яви на президентските избори на балотаж с ГЕРБ. По тази причина, на тези избори ще влезем с много ясна разлика в позициите – на ГЕРБ и на РБ. Ние сме заявили категорично, че сме за обща европейска политика, а ГЕРБ, очевидно, за двустранни договорки с Москва и Анкара.

България е изправена пред нова политическа обстановка, в която реалното противопоставяне е между ГЕРБ и реформаторската десница, от много различни позиции.

Българските граждани искат кандидат с ясен опозиционен профил, кандидат който да бъде коректив на изпълнителната власт, коректив на ГЕРБ.

Бургас / България


Напиши коментар:


Публикувай