917 2

ДОСТ ще се регистрира в ЦИК за президентските избори

ДОСТ ще се регистрира в ЦИК за президентските избори
Снимка: Нов живот
Анжелина Димитрова

Партия ДОСТ ще се регистрира в ЦИК за предстоящите президентски избори. Създава се предпоставка и да издигнем самостоятелна кандидат-президентска двойка, заяви в Кърджали лидерът на партията Лютви Местан, цитиран от „Нов живот“. На пресконференция в Кърджали лидерът на ДОСТ оповести какви срещи и разговори е провел с управляващите и опозиционните партии в Турция.

За нас най-важната задача е новия президент да покаже приемственост от г-н Плевнелиев и да бъде ярък евроатлантик, заяви Местан. Той поясни, че ако се появи кандидат с такъв профил, той би могъл да получи подкрепата на ДОСТ още на първи тур.

Припомняме, че Лютви Местан се срещна с турския премиер Бинали Йълдъръм, ден преди срещата на българския премиер Бойко Борисов с Йълдъръм. Това пък ядоса съпредседателя на Патриотичния фронт и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, който го предупреди, че ще настъпи „българска мина”. На това предупреждение Местан отговори с думите: "Това е само едно предизборно каракачанско ръмжене!"

Бойко Борисов с правилен анализ стигна до правилното заключение, че най-добрата защита на България не е толкова стената на границата. А активният диалог между България и Турция в защита на българския национален интерес, заяви той.

Според него българските партии трябва също да бъдат в активен диалог с политическия елит на съседна Турция. Това ще бъде само от полза за България и българските граждани.

Заедно с Местан в Кърджалийско пристигна група с български изселници в Турция, част от които са били политзатворници или преследвани по време на тоталитарния режим. Те обявиха безрезервна подкрепа към политиката и идеите на новата партия ДОСТ и да съдействат при евентуални избори за нейния успех.

В село Островец групата поднесе цветя и се поклони на гроба на Нури Адалъ, прекарал 24 години от живота си затвора заради борбата си с тогавашния режим. Поднесоха цветя и на гроба на 17-месечната Тюркян, загинала в село Могиляне по време на протест срещу смяната на имената на българските турци.

В срещите участва и живеещият днес във Франция десидент Петър Бояджиев, с когото ДОС да подготвят Алманах за жертвите на тоталитарния режим, за да бъдат извадени наяве герои, които до този момент са останали в сянка.

Кърджали / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • onq s konq
  Отговор
  1 09:35  28.08.16
  На балотажа/ако има такъв/ тия ще подкрепят ГЕРБ безусловно
 • Спартак
  Отговор
  2 14:28  28.08.16
  Ако обяват гн. Петър Бояджиев за президент , аз ще го подкрепя . Търся не омърсен човек бе хора . Моето желание е ,кандидатът да нее с БГ мантилитет , и нее свързван с нашите хайдуци . Обезателно европейско ,скандинавско възпитание . В случая , полит затворник е истинския Българин за мен . На рубладжия нямам никакво доверие .

Напиши коментар:


Публикувай