Last news in Fakti

29 Август, 2016 18:06 1 818 9

Подготвени сме за рязко нахлуване на бежанци

  • румяна бъчварова-
  • рязко нахлуване-
  • бежанци

Ако в Европейския съюз не успеем да намерим общо решение относно миграционната криза, значи трудно ще намерим решения и за други важни въпроси, включително - Брекзит

Подготвени сме за рязко нахлуване на бежанци - 1
Снимка: МВР

На срещите ни в Германия и с канцлера Меркел установихме, че българският приоритет в момента съвпада с общоевропейския приоритет. Ситуацията с миграционната криза сочи снижение на бежанския натиск с 20 до 30 процента в сравнение с миналата година.

Променя се обаче характерът и структурата  на миграционния поток - все повече доминират идващите мигранти от Афганистан и Ирак и намалява потокът от Сирия. Това променя възможностите ни да реагираме на исканията им за получаване на статут в България. Другият фактор – следвайки европейските ни ангажименти за ограничаване на вторичните движения на бежанците, ние полагаме много усилия по българо-сръбската граница и спираме с голям интензитет опитите на хората, преминали нелегално българската граница – регистрирани или не, те се опитват да продължат към Европа през Сърбия. Не можем да допуснем да се оформи бежански поток през територията на страната, дори да имаме интерес от това. Това е отговорното ни поведение на европейски партньор, което води до увеличаване на хората, които остават на наша територия, почти 60% са запълнени центровете на ДАБ.  Това крие рискове и усложнява ситуацията.

Определяме няколко основни опасности за страната  – постепенно увеличаване на пристигащите, невъзможност да излязат и оставането им на наша територия, въпреки тяхното нежелание. Към момента се справяме с тази ситуация. Риск би било и хипотетично рязко нахлуване от българо-турската граница, подготвени сме и за това и имаме планове за справяне, но не за постоянно. Третият риск би произтекъл от неизпълнението на споразумението ЕС - Турция. Ако то не започне да се реализира от двете страни, сме изправени пред голям риск за Европа. Спазването му за България е много важно. Нашето предложение беше за поетапно изпълнение на Споразумението и представихме тази позиция на срещата с канцлера Меркел. Ясно е, политическите решения в Европа дават резултат. Този път е продуктивният и правилният и не можем да се откажем от този подход. Анализирайки ситуацията, решихме да проведем активни действия, с които да запознаем с нашата позиция както европейските ни партньори, така и Турция.

Убедеността ни е, че решенията, които се вземат в съюза, трябва да са валидни за всички държави, така че България да не бъде поставена пред нови рискове. Необходима е много силна европейска солидарност и от държавите от Централна Европа, за да има солидарно решение и тежестта да не отива само върху страните на първа линия - България, Гърция, Италия.

За България сигурността по границите има две нива – защита на външните граници,  така че  да не допускаме нелегална миграция. Вторият приоритет е свързан с ангажимента на Европа да приема бежанци и изясняване на общите политики към тях, след като са преминали границите. Ние правим максимално възможното за охрана на външната граница на ЕС и за една година усилията ни имат сериозен ефект, включихме и армията и съсредоточихме оптимални сили и организация. Поискали сме техническа помощ от партньорите – основно високопроходима техника и техника за видеонаблюдение. Смисълът на тази помощ е, че тя може да се използва веднага, без да се изчакват дълги срокове на процедури по обществени поръчки, които отнемат месеци. Поискали сме и допълнителен брой служители чрез ФРОНТЕКС. Най-ефективно би било общо политическо решение, а не търсенето на двустранни или в друг формат споразумения.

По време на срещата при канцлера Меркел мнението на България беше чуто и много добре разбрано. А то е,  че ако не успеем да намерим общо решение на бежанския проблем, няма как да решим и други важни проблеми – включително Брекзит. Позицията на България и от срещите в Германия е, че трябва да се търси Турция като партньор. Диалогът с Турция трябва да продължи без забавяне.
Моята оценка е, че поставихме на масата публично нашия национален интерес. Диалогът трябва да продължи, за да не се стигне до неочаквани решения спрямо ЕС. Съвременната външна политика е политика на партньорствата. За съжаление, в България  много хора я възприемат както по времето на студената война - като политика на изключване на едни и фаворизиране на други.
 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    1 0 Отговор
    И как по-точно "сме" се подготвили?! Организирали сме дежурни групи от полицаи-трафиканти, създадена е контактна група между полицаите и каналджиите, има и организиран превоз от транспортните фирми за директно извозване до сръбската граница и т.н., така ли?!

    Тая до сега не съм запомнил да е казала нещо и то да е излязло вярно. Като всеки един от партия ГРОБ.

    Коментиран от #2

  • 2 Де юре

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "кроко":

    Просто министърката се е заредила с вазелин.
  • 3 хахаха

    0 0 Отговор
    Бъчварова не се заблуждавай,че имаш мнение-ти си пудел в кучкарника на Борисов и освен да махаш с опашка друго не ти е позволено...
  • 4 гражданин

    0 0 Отговор
    Тя тази госпожа нещо не се вслушва в приказките си .Колко още допълнително курортисти ще иска да ни пращат от Фронтекс.Имаме на място жандармерия части на БА полски граничари също по линия фронтекс резултат нулаКаквото ще да ни дават като няма творчество при планиране на охраната наплива ще продължава.
    КроКо ..МВР издълба пропастмежду себеси и обществотополицаите се интересуват основно как да запазят статута си и привилегийте.Умишлено не приемат ЗИДЗМВР.
  • 5 Ник

    0 0 Отговор
    Не знам тази защо въобще излиза да говори, след като всеки път е очевадно, че тя няма никаква идея какво се случва...
    - Предполагам не само на мен прави впечатление, че се държи неадекватно
  • 6 1234

    0 0 Отговор
    КАК?
  • 7 jambazina

    0 0 Отговор
    Ами ето така, подготвени сме за нахлуване, не за отблъскване.
  • 8 Солидарност

    0 0 Отговор
    Къде е НАТО за да ни предпази от ислямските нашественици прииждащи от южната ни граница със "съюзна" Турция ???
  • 9 гост

    0 0 Отговор
    Не й се сърдете на госпожата, някой трябва да изиграе тая тъпа роля и мисля че тя се справя много добре със задачата дето са й поставили. А то на всички е ясно че е кукла на конци и от нея абсолютно нищо не зависи. Единственото адекватно и ефективно решение беше да се построи достатъчно здрава и висока стена по цялата граница с Турция, а по принцип и с Гърция, Македония и Сърбия. Иначе щом двора е разграден винаги ще се намират места откъдето да се влиза, особено като се има предвид огромното ниво на корупция в наште служби.
    П.П. Къде си Динко.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове