1 237 1

Бежанците в Харманли системно злоупотребяват с алкохол

Бежанците в Харманли системно злоупотребяват с алкохол

„В центъра за настаняване на бежанци в Харманли системно се злоупотребява с алкохол  и мисля, че това е основната предпоставка там да има инциденти”, коментира пред Нова телевизия Евгени Генов, началник на районното управление на полицията в града.

Стотици бежанци се биха преди близо ден в центъра за настаняване в Харманли. Стигна се и до удари по пристигналите на място служители на реда.

Според полицията в боя са участвали близо 800 чужденци, а конфликтът започнал от спор за фалшиво пеене. Трима сирийци са били ранени, но вече се чувстват по-добре. Напрежението в центъра в Харманли обаче нараства. Броят на чужденците там в момента е около 1500 души - при едва 150 преди няколко седмици.

От ВМРО настояват центърът да бъде преструктуриран от отворен тип в затворен тип и вече подготвят протест в града. „Искаме и затягане на контрола в бежанския център, тъй като в момента според нас контролът там е много слаб”, заяви Николай Георгиев, председател на ВМРО – Харманли.

Тома Зафиров, началник отдел към Държавната агенция за бежанците, също коментира, че инцидентът е възникнал спонтанно и не е имало предварителна подготовка или нещо, което да подскаже за бъдещ конфликт. По думите му леко напрежение се констатира и в другите места, където са настанени различни етноси.

Зафиров увери, че ще бъдат проведени разговори с охранителната фирма, която осъществява пропускателния режим, и ще бъдат предприети необходимите действия. В правилника за вътрешния ред е забранено да се внася алкохол, уточни той.

Вариантът чужденците да не бъдат допускани извън оградата на центъра, вече се обсъжда между агенцията за бежанците и МВР. "Ще засилим охраната и ще променим леко организацията, за да не допускаме в бъдеще появата на такива конфликти. Ще ги разделим на отделни националности, защото разликата в поведението на сирийците и афганистанците е много голяма", заяви в понеделник вътрешният министър Румяна Бъчварова.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • фъкеу
    Отговор
    1 09:18  30.08.16
    Добре бе, кво правят по цял ден тия кърлежи? Баба ми цял живот е работила и какво е получила, 200 лв на месец, да стои на студено и да гладува. Да върви на м..ната си тоя скапан ЕС.

Напиши коментар:


Публикувай