Last news in Fakti

18 Октомври, 2011 11:55 1 493 0

Над 300 сигнала за бедствия за денонощие

  • сняг-
  • бедствие

Най- тежка е обстановката в Източна България, сочи обобщената справка

Над 300 сигнала за бедствия за денонощие - 1
Снимка: БГНЕС

Снеговалежът, дъждът и бурният вятър усложниха ситуацията в повечето райони на страната. Най-тежка е зимната обстановка в Сливенска, Бургаска, Варненска, Добричка, Пловдивска, Хасковска и Шуменска област. Над 120 населени места са с нарушено електрозахранване и комуникации, съобщиха от пресцентъра на МВР.

През денонощието екипите от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” в страната са реагирали общо на 360 сигнала, от които 304 са били свързани с тежката зимна обстановка. За оказване на помощ на населението са включени всички налични сили от териториалните звена. Приведени са в действие плановете за защита на населението при зимни условия. Осигурени са взаимодействието и координацията с органите на изпълнителната власт и поделенията на Агенция пътна инфраструктура. В ГД ПБЗН работи Оперативен щаб, който координира действията на структурите на главната дирекция в цялата страна.

Спасители и пожарникари са отстранили стотици дървета, препречили пътните платна. Отводнени са приземни етажи и мазета във Варненска, Добричка и Бургаска област. Оказана е помощ на бедстващи граждани в засегнатите от зимната обстановка области. В работата на екипите е включена тежка инженерна техника. При акция на проходите „Троян – Кърнаре” са спасени 12 човека. Тази нощ в различни райони са изтеглени осем автобуса и над двадесет микробуса, заседнали в преспите. В района на Котленския проход, при село Кипилово, е оказана помощ на 90 деца, които пътували от Бургас за Елена. С високопроходими автомобили на ПБЗН – Сливен са евакуирани 32-ма души от закъсал автобус в района на пътя Сливен – Елена.

В района на село Лисово, община Свиленград, са извадени от преспите 16 човека, сред които и 7 деца. Починал е 73-годишен мъж, който бил отведен в болницата в Свиленград.

В района на гара Радунци са закъсали два пътнически влака със 110 пътника. Хората са настанени в отоплени помещения в селото. Пътят към село Радунци е непроходим. Екипи на ПБЗН и на пътното управление се придвижват към района.

Особено тежка е ситуацията при прохода „Вратник” по пътя Котел-Елена, където 8 човека са заседнали с леки автомобили. Натам пътуват екипи на ПБЗН с тежка техника, планински спасители и екипи на пътното управление.

В района на Рижки проход има много паднали дървета и снегонавявания. Получени са сигнали, че са блокирани 14 леки автомобила и автобус с 20 човека в района на село Никола Козлево. Предприети са мерки за оказване на помощ на пътуващите. Евакуирана е родилка от село Тимарево, която бе настанена в болница в Шумен.
При село Балван, област Велико Търново, е закъсал автобус с 18 пътника. Изпратени са екипи, които да помогнат на хората, както и техника за изтегляне на автобуса.

Обстановката е изключително динамична и се променя непрекъснато.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА