725 0

Осиновяването трябва да бъде лесен и максимално щадящ процес

Осиновяването трябва да бъде лесен и максимално щадящ процес

Осиновяването трябва да бъде лесен и максимално щадящ за осиновителите процес. Това целят и законодателните промени, които Министерството на правосъдието подготвя. Това заяви пред БНТ правосъдният министър Екатерина Захариева.

Години наред се насаждаше срам в осиновителите, а от децата се криеше, че са осиновени. Няма осиновено дете, което да не разбира рано или късно и за съжаление, това често става в най-неподходящия момент. Затова идеята на нашите изменения е да се информират децата на подходяща за тях възраст, подчерта Екатерина Захариева. По думите й трябва да променим мисленето, тъй като осиновяването не нещо лошо – напротив, то е благородно. Не би трябвало да се насажда тайнственост или да се живее в лъжа. Няма нищо по-хубаво от истината, добави тя.

Предстои да бъде създаден единен национален съвет за национално осиновяване. По този начин осиновителите ще могат да подават на едно и също място заявления и ще влизат в единен регистър. Това ще съкрати процедурите, увери правосъдният министър.

Според Захариева законодателството у нас по отношение на осиновяването е едно от най-либералните в ЕС. За първи път у нас се въвежда изискване за разлика между осиновителя и осиновения от 50 години.Напиши коментар:


Публикувай