Last news in Fakti

21 Септември, 2023 22:30 2 401 25

Важните новини във ФАКТИ на 21.09.2023 г.

  • страйкър драгун-
  • русия-
  • слави трифонов-
  • лукойл-
  • пленарна зала-
  • хасан азис-
  • екатерина захариева-
  • божидар божанов-
  • жълти павета-
  • българи-
  • костадин костадинов-
  • пламен павлов-
  • възраждане

Този модел „Страйкър“ е разглеждан като вариант от Сухопътни войски преди години, но според специалистите не отговаря на много от изискванията на проекта – по-ниско ниво на защита на екипажа (стандартно 3-то ниво), по-малка мощност на двигателя (360 конски сили), по-слаба маневреност

Важните новини във ФАКТИ на 21.09.2023 г. - 1
Снимка: БГНЕС

На тъмно! Правителството на сглобката реши да купи спрени от производство US БТР-и за армията ни

Кабинетът "Денков/Габриел" одобри Проект за инвестиционен разход "Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада".

Митрофанова "видя" дявола в експулсирането от България на руски свещеници

"Този случай е безпрецедентен“, това заяви руският посланик в България Елеонора Митрофанова, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Бойко Борисов мълчи, но Слави Трифонов обяви кандидатите за кметове от ИТН ( ВИДЕО )

Слави Трифонов представи кандидатите за кметове от партия "Има такъв народ".

"Лукойл": Българските депутати ни притискат, а не мислят за пазара на горива

Обсъжданото в Народното събрание решение за предсрочен отказ от внос на руски нефт заплашва стабилността на работата на най-голямата рафинерия на Балканите "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ и създава рискове на пазара на горива в страната. Това се казва в позиция на "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“.

Припомняме, че днес парламентът реши на първо четене България да прекрати дерогацията за внос на руски петрол. В подкрепа на законопроекта бяха от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. "Против“ бяха от "Възраждане“, БСП и ИТН.

Ето и цялата позиция на "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“:

Решението на Европейската комисия за изключение от ембаргото за България до края на 2024 г. отчете обективните логистични ограничения на пристанищата в страната да приемат нефт от други държави и взе под внимание, че рязката забрана на доставките може да нанесе сериозен удар върху енергийната сигурност и икономиката на България.

Чрез дадената отсрочка от забраната за внос на руски нефт, "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ предлага най-евтините горива в Европейския съюз, като отчислява крупни данъци в бюджета на Република България.

В същото време компанията разработи план за своевременно поетапно преминаване към алтернативни източници на суров петрол. Предложенията ни бяха представени в поставения от Министерството на енергетиката срок, и съгласувани с всички правителства, които са били начело на държавата през този период.

Планът гарантира замяна на суровия петрол преди изтичане на дерогацията, предоставена от ЕК; гарантира достъп до качествени горива на приемлива цена за българските граждани, бизнес и бюджетни организации след смяна на суровината; гарантира сигурност на работните места и доходите на работещите в рафинерията и ги защитава от техногенни инциденти с екологични и други последствия. Планът напълно отговаря на приложимото българско и европейско законодателство.

Разтревожени сме от действията на онези депутати, които саботират неговата реализация, опитвайки се да отменят решения на Европейския съюз. Обръщаме внимание, че предлаганият 30-дневен срок за смяна на източника на суровина е нереален за изпълнение. В такива условия не можем да гарантираме в пълна степен нормалната работа на предприятието, каквато непрекъснато сме осигурявали през последните 25 години. При тези обстоятелства, всички потребители на горива ще се окажат губещи.

С бурни аплодисменти и две комисии България ще бори корупцията

Депутатите приеха на второ гласуване Законопроект за противодействие на корупцията. Вносители са Десислава Атанасова и група народни представители. След приемането на законопроекта последваха бурни аплодисменти в пленарната зала на Партийния дом, обобщи news.bg.

Хасан Азис призна: Не се чувствам наказан от Ахмен Доган

Това, че ще има нов кандидат за кмет на Кърджали, означава приемственост, развитие и нови перспективи, каза в предаването "Още от деня" по БНТ Хасан Азис, който е кмет на Кърджали от 2003 г., по повод издигането на Ерол Мюмюн за кандидат за кмет на града на предстоящите местни избори на 29 октомври.

Екатерина Захариева не е изненадана за изгонените руски свещеници

Случаят с експулсираните трима руски духовници - архимандрит Васиан (Змеев) и двама други свещеници не е изненадващ, като Русия използва църквата за геополитически цели. Това коментира в кулоарите на Партийния дом бившият външен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Екатерина Захариева, цитирана от news.bg.

Божидар Божанов намекна: Трудовите книжки ще отпаднат, но ги пазете

Хартиеният вариант на трудовите книжки ще отпадне, но няма да е веднага, тъй като регистърът в НАП трябва да бъде надграден, да се извършат действия от счетоводители. Ще трябва да си ги запазим някъде вкъщи, ако имаме стаж преди 1997 г. или 2 000 г., за да можем да го докажем. Това каза в интервю за „Лице в лице“ Божидар Божанов от ПП-ДБ.

Затварят ключови булеварди в София

Затварят ключови булеварди и улици в София за провеждането на "Ден без автомобили" в рамките на "Европейска седмица на мобилността" 2023. Инициативата е на Европейската комисия, съобщават от Столична община.

Петима българи са обвинени във Великобритания в шпионаж в полза на Русия

Петима българи са обвинени във Великобритания в шпионаж в полза на Русия, съобщават Франс прес и ДПА.

Тръгва "дело на трупчета" срещу Костадин Костадинов

Наказателното дело срещу лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, което дълго стоя на трупчета заради непоискания му от прокуратурата депутатски имунитет, трябва да тръгне в понеделник. Процесът беше възобновен от Софийския районен съд и насрочен за 25 септември, след като от Народното събрание са потвърдили пред съда, че Костадинов е без имунитет по конкретното наказателно производство, съобщава "Сега".

Проф. Пламен Павлов за 1908 година: Тогавашните "русофили" са много различни от сегашните "путинофили"

Обявяването през 1908 година на Независимостта на България е и политически, и дипломатически акт, тъй като става дума за едно събитие, наистина една от най-светлите дати в модерната българска история, което години наред беше някъде пратено в периферията. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" историкът проф. Пламен Павлов. "Този акт беше табуизиран даже в някакъв смисъл по време на комунистическия режим, но през последните вече 15 години, пък и от преди това, още от 1998 година, достойно се завръща в нашия празничен календар. Този акт все повече прилича вниманието и на нас, българите в скромните граници на днешната ни държава, и на българите от чужбина. Тъй като едно от основните послания на този акт са именно българите в неосвободените български земи. Днешната ситуация създава сериозно поле за размисъл и като паралели, но и като някои сравнения, които за съжаление не са с наша полза", посочи проф. Пламен Павлов.

Има нещо подобно в ситуациите тогава и сега, смята историкът. Според него, това влияние през 1908, което България отхвърля, далеч не е само онова на Османската империя. До голяма степен това васално положение е било вече формализирано и никой в Европа и в света не е схващал България като васална, зависима, едва ли не подчинена на някого друг държава. По тази причина, може би толкова късно се стига до подобно събитие, тъй като настроение за обявяване на пълна независимост е имало и преди това.

"И ние не можем да приемем, че по времето на Стефан Стамболов например, или да речем пък и след него, България изобщо отговаря на понятието васална държава. Но от друга страна не по-малко е влиянието и на външните сили, освен Османската империя, и това на първо място е Русия. С риск да скандализирам някого все пак ще кажа, че руските намеси са още с режима на пълномощията на княз Александър Батенберг, който е изцяло под грубата руска диктовка, бунтовете на тъй наречените "офицери русофили“, преврата още от 1886 преди това, който е отново под руско влияние, заплахите, които са от Санкт Петербург, те са не по-малко стряскащи, така да се каже травмиращи тогавашното българско общество", каза още проф. Павлов.

Според него, достатъчно е да припомним какво става по време на Съединението и как "освободителката“ Русия се обявява против съединяването на двете освободени части на българската етническа територия и оттегля своите офицери.

"Тъй че, когато в 1908 година се обявява независимост, там в самия манифест е написано от Александър Малинов, има така едни много топли думи към Русия като освободителка, към руския цар и т.н., но по системата "думам ти дъще, сещай се снахо“ е казано, че България ще бъде вече независима държава на равна нога с всички останали. И това, колкото и да е парадоксално, го прави една партия, каквато е Демократическата, която е смятана за русофилска в всякакъв смисъл. Но виждаме, че е тогавашните така наречени "русофили“ са много различни от днешните "путинофили", които на практика аз не знам какви русофили са, тъй като човек, ако има симпатии към руския народ, към неговата интелигенция, към неговата култура, не може да поддържа един ретрограден мракобесен режим, който води война срещу съседна и то родствена държава, който нарушава безогледно, брутално, международното право. Така че и тази аналогия колкото и да е далечна, същевременно е близка", каза още Павлов.

По думите на историка, особено кощунствено и дразнещо е, че днес хора, които искат да подчинят нашата родина на една ретроградна, чужда сила, която на всичкото отгоре ни е обявила за вражеска държава, спекулират с понятия като "независимост“, "национални интереси“ и "родолюбие“ и т.н., като самото им поведение е илюстрация на точно обратното.

"Възраждане" блокира "Орлов мост"

Протестът, организиран от партия "Възраждане", ескалира до бой с полицията в центъра на София. Демонстранти събориха скелето и махнаха части от оградата около Паметника на Съветската армия (МОЧА), съобщи БНТ.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Злати Минкова

    2 13 Отговор
    Аз взимам 500 лв пенсия и ми стигат, даже спестявам, не се лишавам от нищо. Не знам тези, които все се оплаквате, какво ги правите тези пари.

    Коментиран от #25

  • 2 🤡😂🤡

    4 6 Отговор
    СТРАЙКЪР е 360к.с. , а БТР 2х60к.с. колкото два Запорожеца 🤫

    Коментиран от #10

  • 3 🇧🇬🔰🇺🇸

    1 11 Отговор
    СТРАЙКЪР е модернизиран 2003г, много от русофилите карат по-стари автомобили ✌🏻
  • 4 🇧🇬✌🏻🇺🇸

    5 4 Отговор
    Шкембе войвода Била торбичка защо не купи навремето Патрия или спирана, а ? Защото търсеше комисионичка 🖕
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Сандо

    11 2 Отговор
    И в днешния ден политическата продажна върхушка продължи да нанася тежки удари по българската държава.Както и вчера,и оня ден,и всеки ден.Както и ще продължи с неувяхващи сили и тъпа упоритост и утре,и в други ден,и всеки ден,докато Посолството му заповядва!
  • 7 Продължаваме подмяната

    12 2 Отговор
    Ала-бала, много балъци. Фокус-мокус и ние напълнихме гушата. Абра-кадабра изчезваме.
  • 8 незнайко

    11 1 Отговор
    Правителството не е решило !!! НАЛОЖИЛИ СА МУ ДА ГИ КУПИ КАКТО САМОЛЕТИТЕ !!! Докога ще се лъжем ???
  • 9 За протокола

    10 0 Отговор
    Важните новини, които не прочетохте:

    "Хиляди демонстранти се събраха в градове в цяла Канада в сряда, когато консервативното движение срещу „джендър идеологията“ в училищата се изправи срещу про-ЛГБТК+ протестиращи.
    Общонационалните мирни протести, организирани под надслов "Милионен марш за децата", се простираха от Ванкувър до Отава. Уебсайтът, който популяризира протеста, заяви, че мисията му е да се застъпи за „премахването на учебната програма за сексуална ориентация и полова идентичност (SOGI), местоименията, джендър идеологията и смесените бани в училищата“.
    Канадският министър-председател Джъстин Трюдо осъди маршовете, публикувайки в X (туитър) : „Трансфобията, хомофобията и бифобията нямат място в тази страна. Ние силно осъждаме тази омраза и нейните прояви и сме обединени в подкрепа на 2SLGBTQI+ канадци в цялата страна -- ти си валиден и си ценен."
  • 10 Даеааа!

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "🤡😂🤡":

    Колко тежи страйкъра а колко БТР -а? А и смяната на двигателя не струва милион!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 гого

    8 0 Отговор
    И има българска Рила която отговаря на стандарт 4 . Произвежда се и ремонтира в БГ . Срайкарът след поражение в САЩ ли ще ги връщаме ?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 факти

    3 0 Отговор
    Прави впечатление, че инфлацията в Хърватия е по висока от тази в България (7,5% според данните на Евростат). Преди година, преди влизането на Хърватия в еврозоната ситуацията не беше такава и инфлацията там беше по-малка, отколкото в България. Сега Хърватия не може да провежда собствена парична политика за ограничаване на инфлацията, тъй като Европейската централна банка следи тенденциите във всички страни от еврозоната, когато решава дали паричната политика трябва да бъде допълнително затегната.

    Коментиран от #16, #22

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Кокорчо

    3 1 Отговор
    Ние ще продадем и заробим България
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ватмана

    2 0 Отговор
    ПП ДБ са на. На на. На на

    Коментиран от #23

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Глав

    0 0 Отговор
    Предишния нищо не можа да купи.Само приказки сега .А целта му както и на предните само да отлагат.Така Бг няма нищо освен приказки и обещания.Машината е усъвършенствана и с цялото оборудване от снарядите до радиокомуникацията.Той бил намерил по- евтино ама къде са.И то преди инфлацията.Колко годинип тоя агент на ДС и той и бащаму ще са наглеци и ще играят срещу държавата.Ту ще ръчкат осите в С.Македония.Ту турците му виновни и сега пак той най-много знае,ама нищо не направил.
  • 25 Паулито Куельо

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Злати Минкова":

    Знаем те тебе.
    Ти живееш в пещера,занимаваш се с йога,ядеш по шепа ориз на ден,обличаш се с оранжев чаршаф и пееш ,,Хари кришна" по цял ден.Но не може всички да живеят в твоята хармония. Няма толкова пещери...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол