1 611 3

Започва строителството на язовир "Луда Яна"

Започва строителството на язовир "Луда Яна"

След 16 годишно прекъсване, само за последната година и половина ние започваме строителството на втори язовир за питейно водоснабдяване. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, при подписването на договора за изграждането на язовир „Луда Яна“. Избраният изпълнител е консорциум „Щрабаг – Станилов“, като от негова страна подпис под документацията положи инж. Йохан Пьолцл, съобщиха от МРРБ.

На събитието присъстваха постоянният представител на Световната банка Тони Томпсън, областният управител на Пазарджик Гинче Караминова, кметът на Панагюрище Никола Белишки, представители на Комисията по безопасност на язовирите, кметове на общини в област Пазарджик и др.

Министър Лиляна Павлова посочи, че яз. „Луда Яна“ е изключително важен проект, защото ще доставя чиста питейна вода до 45000 души, както в община Панагюрище, така и в други общини от област Пазарджик. Проектът е на стойност 56 млн.лв., осигурени от Световната банка и държавния бюджет по „Проект за развитие на общинската инфраструктура“.

Общият обем на язовира ще бъде 20 млн. куб. м., а стената му ще е висока 50 м. По план строителството ще продължи 900 дни, като министър Павлова изрази очакване завиряването да започне през пролетта на 2019 г. Ще бъдат изградени модерна пречиствателна станция за питейни води, довеждащи водопроводи и др. съоръжения. По време на строителството ще бъдат разкрити около 350 работни места, а след завършване на обекта ще има 30 постоянни служители.

Министър Павлова припомни, че строителството на „Лудя Яна“ започва през 1986 г. и прекъсва през 2000 г. с изградена частично язовирна стена и допълнителни съоръжения. След извършено задълбочено изследване на геоложкия и сеизмоложки риск е установено, че изградената до момента стена отговаря на всички изисквания за здравина и качество и може да бъде надградена, но останалите съоръжения  ще бъдат разрушени и изградени наново.

„До дни ще подпишем и договора за ремонт на стената на яз. „Студена“, който водоснабдява Перник. Грехота е в 21 век да имаме населени места на воден режим или без достъп до чиста питейна вода“, каза още тя.  Пожелавам на строителя успех, успешна работа, безаварийно изпълнение на ангажиментите. Ние ще следим стриктно за качеството на строителството и за спазване на съответните срокове“, подчерта Павлова.

В момента Панагюрище се водоснабдява от стар водопровод, дълъг над 42 км. и 5 помпени станции, които често аварират.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • onq s konq
  Отговор
  1 13:40  01.09.16
  Най-обичам луди язовири със луди жаби в тях
 • ЮююБряяяя
  Отговор
  2 14:14  01.09.16
  На луднал народ само луд язовир му дай, щото другите няма кой да ги подържа и са станали за скраб!
 • nik
  Отговор
  3 15:41  01.09.16
  Колко под масата даде Асарелчо за втори Цанков камък.

Напиши коментар:


Публикувай