1 326 1

Борисов ще трябва да поеме персонална отговорност за рокада в битката за ООН

Соломон Паси подозира, че португалци от ЕНП се опитват да саботират Ирина Бокова

Борисов ще трябва да поеме персонална отговорност за рокада в битката за ООН
Снимка: bTV
Анжелина Димитрова

Ако до момента премиерът Бойко Борисов е можел да се оправдава с предходните 3 правителства за това, че България подкрепя кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, то при евентуална нейна смяна с Кристалина Георгиева той ще трябва да поеме персоналната отговорност. Това каза по bTV бившият външен министър Соломон Паси.

Според него такова решение трябва да се базира на „изключително силни доказателства, че залага на правилния ход”.

Паси беше категоричен, че Ирина Бокова в момента е в много добра позиция за атака на първото място в надпреварата за генсек – има по-малко отрицателни гласове от някои от класиралите се до момента преди нея, а освен това уверено води сред кандидатите жени. „Ако трябва да говоря с езика на футбола, ние сме толкова близко до първото място в света, колкото на световното в САЩ”, отбеляза той.

„Има кръгове в ЕНП, които са свързани с Португалия. Те искат да изтикат Бокова, защото имат силен кандидат в лицето на Гутериш”, заяви бившият външен министър. Той не уточни как социалистът Антониу Гутериш изведнъж се оказва припознат от десницата в Европейския парламент.

Соломон Паси посочи, че има три основни принципа в подобна кампания – не сменяш коня по време на състезание, агитираш от първия възможен момент, а не 3 седмици преди финала и излъчваш стабилност. Именно заради това той посъветва премиера Бойко Борисов да „закове” кандидатурата на България.

Бившият ни първи дипломат отбеляза, че евентуално лансиране на Кристалина Георгиева създава проблеми. На първо място – то би означавало още 11 месеца Ирина Бокова да ръководи ЮНЕСКО, а така ще се наруши неписаният принцип на географски баланс. Освен това, не е ясно как Русия ще бъде убедена да подкрепи представител на Европейската комисия, която й налага санкции.

България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • ронко
    Отговор
    1 19:35  11.09.16
    Кристалина Георгиева поне сме я виждали с гумени ботуши да гази в калта по световните кризи до като Бокова я дават сал по телевизията как говори за големия си принос.... Към кое??? Към завоюването на топъл пост от пост комунистическа самка която не е сапсила и мравка от вода...

Напиши коментар:


Публикувай