1 299 0

Писмо: Държавата абдикира от своите задължения в Ботевград

Писмо: Държавата абдикира от своите задължения в Ботевград
Ботевград

Държавата абдикира от своите задължения в Ботевград. Това твърдят в отворено писмо до премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров  сегашни и бивши общински съветници от Ботевград. Те припомнят друго свое писмо от месец март 2015 година. "Тогава 12 общински съветници от Ботевград в отворено писмо, подкрепено с подписите на близо 500 жители на града, алармирахме основните държавни институции за наложения модел на управление на община Ботевград през последните 12 години."

"Нашият апел целеше да ангажира вниманието на изпълнителната власт и съдебната система в лицето на прокуратурата за крещящите примери на беззаконие, корупция, присвоявания, както и за лично и семейно имотно състояние на управляващия нашата община по това време кмет Георги Цветанов Георгиев", се казва в писмото.

В писмото се припомня, че "още в началото на мандата на новото управление започнаха да гърмят една по една мините, заложени от старото ръководство. На община Ботевград досега са наложени финансови корекции в размер на 8 387 379 лв.  Те са натрупани по проекти на общината, реализирани по време на управлението на Георги Георгиев през стария програмен период - 2007 – 2013 год."

Авторите на писмото изразяват съжаление и недоумение, че не виждат никакъв резултат.  

"За огромно наше съжаление държавата досега абдикира от своите задължения в Ботевград. Доколкото ни е известно бившия кмет не е нито обвиняем, нито подсъдим. Нарушенията и престъпленията останаха ненаказани. Така и не се появиха официални информации за образуване на досъдебни производства по множеството прокурорски преписки. В съда няма внесен дори един обвинителен акт срещу бившия кмет. Ботевград едва ли ще дочака да го види зад решетките. Всъщност, подсъдими в Ботевград се оказаха единствено и само авторите на отвореното писмо, които бяха дадени на съд, с обвинение за клевета от лицето Георги Цветанов Георгиев. Както казва родната поговорка, и тук крадецът вика „Дръжте крадеца!”. 
Това ни дава повод да се запитаме: Има ли отворен политически чадър над лицето Георги Цветанов Георгиев и каква е цената за тази протекция?", питат авторите на писмото. 

Според тях бившият кмет "сега се е превърнал в мощен инвеститор и е предприел мащабна строителна инвазия. Екс кметът лично и почти ежедневно надзирава приключващия строеж на голямата жилищна кооперация до Съдебната палата в Ботевград, която формално се води собственост на дъщеря му – студентка. Синът на Георгиев, печално известния бивш депутат Даниел Георгиев,  пък извършва надзор над санирането на друга жилищна кооперация в началото на пътя за вилна зона Зелин. Още продължава строежа на голям хотелски комплекс в местността Камен дол край село Новачене, който отново се води собственост на фирмата на дъщерята студентка „Алфа АСТ” ЕООД."

Авторите на писмото настояват за незабавни действия на властимащите, иначе ще бъдат принудени да алармират за бездействието на официална София европейските институции в Брюксел и да потърсят оттам ред, законност и справедливост.

Подписали писмото са:

1.      Цветан Миньовски

2.      Филип Филипов

3.      Цветан Цолов

4.      Д-р Веселка Златева

5.      Христо Якимов

6.      Д-р Марията Горгачева

7.      Цеца Христова

8.      Яница Иванова

9.      Николай Димитров
 Напиши коментар:


Публикувай