659 5

Участваме в операция на НАТО в Черно море

Стефанаки Йоанис

Правителството разреши изпращането на един кораб клас „Фрегата” от Въоръжените сили на България за участие в операцията на НАТО за морска сигурност „Sea Guardian“.

На Срещата на върха във Варшава на 8 и 9 юли т. г. беше взето решение антитерористичната операция по чл. 5 от Вашингтонския договор „Active Endeavour“ да се трансформира в операция на НАТО за морска сигурност извън чл. 5 под името „Sea Guardian“. Причините за трансформацията са трайно променената среда на сигурност в Средиземно море и необходимостта от адекватен отговор на новите предизвикателства. Изпълняваните в операцията задачи са свързани с поддържане на информационна осведоменост в Средиземно море, осигуряване свободата на корабоплаването и провеждане на възпиращи действия по море по отношение на трафика на хора и разпространението на оръжия за масово унищожение. Участващите в операцията сили извършват наблюдение и контрол на корабоплаването, ескортиране, спиране и проверка на отказали да се идентифицират морски съдове.

Българското участие в операцията е израз на нашата солидарност и активен принос към усилията на НАТО за гарантиране сигурността на морската среда в региона.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Търсим си белята
  Отговор
  1 14:44  28.09.16
  Защото викаме неволята зорлем?
 • чехълчо плювналиев
  Отговор
  2 15:06  28.09.16
  Ше им бием шамари на руснаците!
 • Фронто
  Отговор
  3 15:55  28.09.16
  Хлопва се портата на Проливите и всичко що не е натовско се изпраща на дъното.Да се знае кой е шефът!Някои не разбират от дипломация.

  Коментиран от #4

 • Трол
  Отговор
  4 16:06  28.09.16

  До коментар #3 от "Фронто":

  Хлопа ти нещо друго, не Проливите!
 • 909 БЪЛГАРИЯ
  Отговор
  5 23:34  28.09.16
  Терористите НАТО В Бъдгария ? ВЪН НАТО И ФАЩ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!

Напиши коментар:


Публикувай