Last news in Fakti

4 Април, 2024 17:49 1 220 27

Росен Желязков: Живеем в свят с три предизвикателства

  • българия-
  • нато-
  • росен желязков-
  • членство-
  • годишнина

Това са: стратегическата конкуренция, темите „без паспорт“, като климат и пандемии и революцията в технологиите

Росен Желязков: Живеем в свят с три предизвикателства - 1
Снимка: БГНЕС

„В момента живеем в свят с три отличителни характеристики“, каза председателят на народното събрание Росен Желязков по време на специално събитие, посветено на три годишнини – 75 години НАТО, 20 години членство в НАТО и 33 години от създаването на Атлантическия клуб, провело се в София.

Първата характеристика е предизвикателството на стратегическата конкуренция от възходящ Китай и Русия, като този тренд на опасността не зависи от това дали е възходящ или низходящ. И двата сценария са еднакво опасни.

Втората е темата „без паспорти“ – климатична криза и пандемии. Коронавирусът направи тази опасност да бъде независима от която и да е отделна държава. Същата опасност наблюдаваме след агресията на Путин към света в частта на енергийните доставки. Днес никоя държава не иска да се окаже жертва на монопола от друга държава.

Трета характеристика това е революцията в технологиите. Свързаните с компютър технологии водят до пробиви със забележителен мащаб и обхват, от които произтичат два източника на безпокойство – проблемите с изкуствения интелект (ИИ) и внушаването на ИИ на ценности, съвместими само с човека и внезапната експлозия на интелигентност.

„Новият ред ще се определя от правилата на ИИ и кой ще ги зададе Европа, САЩ или Китай? Въпросът, пред който сме изпратени, дали ЕС САЩ и Великобритания ще разработят план, по който да се постигне съгласие. Ако това не стане, Китай ще се намеси, за да определи глобалните правила на една технология, за която някои се опасяват, че може да е краят на човечеството“, допълни Желязков.

„Членството на България в ЕС и НАТО бе не само вярна геополитическа посока на развитие, а дълбоко осъзнат избор на българския народ - избор, който доказа, че нашата страна изначално е част от духовното и културно пространство на Европа и на демократичния свободен свят“, каза председателят на българския парламент, относно годишнината от членството на България в НАТО.

Свободата, мирът и стабилността не могат да се приемат за даденост. Те трябва да бъдат защитавани по всяко време, особено в радикално влошената ситуация на сигурност в Европа след руската агресия в Украйна. По думите му това е доказало, че НАТО повече от всякога е важно за нашата сигурност и просперитет.

„Пред лицето на тази брутална и агресивна война ние трябва не само парадно да сме единни и решителни, но и да инвестираме за укрепването на нашите отбранителни и възпиращи способности“, заяви Желязков.

Според него членството на България в НАТО предоставя нови възможности за сътрудничество със страни партньори, с които споделяме общи интереси.

Според Желязков, продължаващите конфликти, неустойчивост и нестабилност в съседните на ЕС държави подкопават нашата сигурност и са благоприятна почва за стратегическите ни конкуренти, както и за терористични групи, да придобиват влияние, да дестабилизират обществата ни и да поставят под заплаха нашата сигурност.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ужас!

    16 4 Отговор
    Държавата ни се тресе от скандали, лъжи, поръчкови арести, кална предизборна война.
  • 2 Последния Софиянец

    27 3 Отговор
    Този го биха на Шипка и му спукаха две ребра .
  • 3 Ало Ваньо

    21 0 Отговор
    АЛО ВАНЬО ТАНОВ ЛИ Е .. ВИЖ ТАМ ОБЕЩАЛ СЪМ НАМИШО БИРАТА ДА НЕ ГО ЗАКАЧАМ КАТО ОБЕЩАЯ НЕ СЪМ КАТО ПЪРВАНОВ..АЛО КОЙ Е ...АААА З СЪМ ПРОСТ И ВИЕ СТЕ ПРОСТИ..
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ТаУмВзе

    13 0 Отговор
    Соросоидчетата да си изберат пол първо де! После предизвикателства да си бичат Клекнали, колко си искат.
  • 6 Ти живееш на трибуната на НС

    13 0 Отговор
    Настанен си на софрата на аванта , парашутист.
  • 7 Ти живееш на трибуната на НС

    13 1 Отговор
    Настанен си на софрата на аванта , парашутист.
  • 8 Има и 4-то предизвикателство

    6 2 Отговор
    Нарича се съдебна реформа. То е особено болезнено за крадците и корупционерите.
  • 9 Притча за Русския вълк

    6 15 Отговор
    Овцете в едно село живеели мирно и кротко в кошарата си. А около оградата обикаляли кучета и гонели вълците надалече.
    Ядосвали се вълците, че не могат да стигнат до овцете, и решили да си послужат с хитрост.
    Изпроводили пратеници при овцете уж да сключат “вечен мир”.
    – Ние винаги сме ви харесвали много и никога не бихме ви навредили– започнал един от вълчите пратеници, – но кучетата са причината да не ни обичате.
    – Добре ще бъде да прогоним всички кучета и да заживеем заедно в мир – добавил друг вълк. Ако остане някое лесно ще го убием само.
    – Да, съгласни сме – изблеяли две овце. – И на нас са ни омръзнали тези все лаещи кучета!
    – Не! Не трябва да го правим! – отсякъл един стар овен.
    – Защо? Защо? Нека да сключим мир с вълците и да заживеем спокойно. За какво ще са ни тогава кучетата? – заблели една през друга овцете.
    – Защото – изправил глава старият овен – дори когато кучетата ме пазят, не съм спокоен, докато вълците обикалят наоколо. А представяте ли си какво ще бъде, когато останем насаме със зверовете?
    Не послушали овцете стария овен и прогонили кучетата, като им казали, че повече не са желани и да си ходят. Така останали сами с глутницата вълци.
    Още на следващия ден глутницата оградила стадото и започнала да се гощава без да има кой да ги спре.

    Московските тирани това целят - да разбият НАТО.
    Фашисткия режим на Кремъл няма никакво намерение да спира в Украйна. Следващите са Молдова, Литва, Латвия, Естония, България ... Кой ще ги сп

    Коментиран от #16, #18

  • 10 нашия

    14 3 Отговор
    нагъл тип е тоя със силно чувство да защитава СОБСТВЕНИТЕ си интереси....
  • 11 И сред

    9 0 Отговор
    всевъзможни криминални субекти във властта и всички институции , както и навсякъде около нас , Кацамунски , вечен мазник и хрантутник !
  • 12 Ето

    12 3 Отговор
    ви и един повече от ненужен паразит , легнал цял живот на гърба на българските граждани !
  • 13 Изпълзявят

    9 2 Отговор
    всевъзможни пиявици !
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 да де

    6 0 Отговор
    живеете в свят в който сте си присвоили правото да ограбвате другите по фалшиви закони и не желаете да видите резултатите от идиотията си , ще усетите истината по друг начин колкото и да си завирате главите в пясъка за да ви отмине настоящето
  • 16 Великденския заек

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Притча за Русския вълк":

    Да не си пил ментета на празника на НАТО?
  • 17 дядо поп

    8 0 Отговор
    Живеят хората , а такива като теб им вгорчават всекидневно живота!
  • 18 дядо поп

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Притча за Русския вълк":

    Тази притча си е направо двупосочна!
  • 19 Четири!

    5 0 Отговор
    Беззаконието което ни налагате!
  • 20 Коментар

    4 0 Отговор
    Новият ред ще се определя от правилата на ИИ на кукуво лято.Това е просто една програмка.Дърпаш й шалтера и ще определя дръжки.Не ви искаме нито новия световен ред,нито за фюрер изкуствен интелект!Една слънчева буря като удари сателитите и край с плановете как да ни заробите...Хората искат мир,а не войни,ПЛАНдемии и фюрери.
  • 21 Испанската гимназия

    2 0 Отговор
    Laino си беше в гимназията, такова си остана и в политиката.
  • 22 Сатанизъм и Окултизъм

    1 0 Отговор
    в най-чист вид. Създаване на нов биологичен вид. Числото на Звяра. И никой няма да купува и продава... Същите които искали да се "правят на божества и да стинат Бог" им срутили Вавилонската кула, днешното й копие виждаме в сградата на ЕС. Слуги на Сатаната.
  • 23 За какви

    2 0 Отговор
    революции говори сектантът, лекарство срещу рак ли откриха или безплатна енергия. "революцията" им се състои в увеличаване на средствата за масов контрол и следене. И дори не са революции, защото подобни "лъскави технологии" са се разработвали още 1937 г., а след ВСВ се взимат разработките на австриеца, общувал със злите сили, демоните и бесовете. Преди хилядолетия са налични чертежите на парна машина и летящи апарати, крушки открити в Египет, Индия. Как се прочистват според древните текстове подобни цивилизации на високомерие и безумие? Един Потоп и Земетресения.
  • 24 Шок

    4 0 Отговор
    Това е най-гн-ус-ния пл-ъх на българската политическа сцена
  • 25 9689

    1 0 Отговор
    Костинбродския измамник се произнесе.
  • 26 Според мен си

    1 0 Отговор
    Объркал заглавието. Иначе причината е много хубава на заглавието трябва да бъде за американския вълк. Кучетата са Русия,а овцете Европа. Колко тъжно, че ния сме европейците.
  • 27 Според мен си

    1 0 Отговор
    Объркал заглавието. Иначе причината е много хубава но заглавието трябва да бъде за американския вълк. Кучетата са Русия,а овцете Европа. Колко тъжно, че ния сме европейците.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове