Last news in Fakti

1 Октомври, 2016 08:00 3 057 0

Делото за асансьора от „Майчин дом“ завършва с обезщетения за подсъдимите

  • делото-
  • асансьора-
  • майчин дом-
  • обезщетения-
  • подсъдимите

Заради риск от изтекла давност по делото е възможно да се изплатят суми на обвинените лица

Делото за инцидента от асансьора в „Майчин дом“ може да завърши без окончателна присъда и с изтекла давност. Ако това се случи, ще бъде дадено обезщетение за т. нар. „бавно правосъдие“.  Паричните суми ще бъда изплатени на обвинените по делото. Това стана ясно от отговора на Инспектората към Висшия съдебен съвет към Емануела Фролошка – една от пострадалите майки от асансьора в „Майчин дом“, която на по-късен етап основа и фондацията „Асансьорна безопасност“.  Близо 6 години след инцидента, Емануела претърпява 6 операции заради пропадането на съоръжението в лечебното заведение.

Асансьорът падна на 2 март 2010 г., като в него се возеха 14 души. При инцидента пострадаха шест бременни жени. През 2012-а година прокуратурата внесе обвинителен акт срещу четирима души – Красимир Паунов, собственик на фирмата по поддръжка, Галин Стоянов от Държавната агенция по метрологичен и технически надзор, която проверява съоръженията, Николай Костевски, началник-отдел „Управление на собствеността на болницата“, и директора на лечебното заведение Виктор Златков. Дори да бъдат осъдени, те ще получат наказание глоба, както иска прокуратурата. Четири години след началото на делото и шест години след нелепия инцидент няма окончателна присъда.

Инспекторатът към ВСС: Има риск от изплащането на обезщетения на подсъдимите!

Заради много отлагания на съдебните заседания по делото част от потърпевшите се обръщат към Инспектората към Висшия съдебен съвет, за да се направи проверка по случая. Оттам отговарят, че Софийският градски съд трябва да предприеме предвидените дисциплинарни мерки в закона по отношение на страните за приключване на административно-наказателното производство по делото „с оглед от риска от изтичане на абсолютната давност и изплащане на обезщетение от държавата за бавно правосъдие“, пише в отговора на Инспектората към фондацията „Асансьорна безопасност“.

„Ние по делото за „Майчин дом“ сме в точно такъв омагьосан кръг и мисля, че ако сме сметнали правилно, догодина трябва да изтече давностният срок, тъй като той се изчислява от датата на настъпване на събитието. Тук е вече доста „весело“, защото на база на сигнала, който беше изпратен от фондацията към Инспектората на Висшия съдебен съвет, ни беше отговорено, че в случай на изтичане на давност подсъдимите могат да бъдат обезщетени от държавата заради провеждане на бавно производство. А ние, в конкретния случай, тъй като делото се води от административен характер, тоест то дори не е и наказателно дело, ние сме просто странични наблюдатели на това дело и нямаме абсолютно никакви права по него. Ние сме просто едни зрители, не се водим страна по това дело. Това всичко е заради бавното съдебно производство, което тече вече четири години, ще влезем в петата година. Всички ние гледаме с насмешка на това, защото отдавна подозирахме, че това е целта на делото – то да приключи, без да има обявени присъди, без да има виновни. Дори и от административен характер“, коментира Емануела Фролошка за Факти.бг.

Заради риска от бавене на съдебния процес тя завежда граждански иск срещу ръководството на болницата и тази година окончателно съдът решава изплащането на обезщетение. Това обаче не се отнася за административното дело, което се води срещу четиримата обвинени.

Изплащането на обезщетения за „бавно правосъдие“  беше въведено след промяна в Закона за съдебната власт през 2012-а година. Той беше създаден като средство за намаляване на огромния брой дела срещу България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. За целия период, от промяната на закона досега, държавата е изплатила обезщетения за над 1.3 млн. лева.

През първата година от въвеждането на промяната в закона са подадени 79 заявления за нарушаване правото на разглеждане на делото в разумен срок, чиито брой през 2013 г. се увеличава до 806. През 2013 г. от Министерството на правосъдието са сключени 101 споразумения със заявители на обща стойност на обезщетенията 270 260 лв., през 2014 г. – 215 споразумения на обща стойност 645 300 лева. За първите шест месеца от 2015-а година държавата е сключила споразумения с жертви на бавното правосъдие в общ размер от 458 494 лева.

Инспекторатът към ВСС: 24 Съдебни заседания, само 2 редовни! 

Според Инспектората към ВСС за четири години делото е отлагано 22 пъти, като за период от четири години е имало само 2 редовни заседания. Според информацията на първото заседание на 05.10.2012-а година е даден ход на делото. След това започват отлаганията. Първото е за подаден сигнал за бомба в Софийския районен съд. Осем пъти е имало отлагане заради неявяване на вещи лица. Десет пъти не са се явявали обвиняеми, като от Инспектората към ВСС уточняват, че те не са били редовно призовани. За единия от обвиняемите четири пъти адвокатът му твърди, че нямал връзка с клиента си по телефона. Това не означава, че адвокатите са идвали редовно на заседанията. Установено е, че в десет съдебни заседания не са се явявали адвокати, като в пет от случаите някои от тях е бил ангажиран по друго дело. Единични са случаите, в които адвокат е представил болничен лист, годишен отпуск, както и замяна на един адвокат с друг заради преминаване на държавна работа.

Според Инспектората може да се направи извод, че въпреки регулярното насрочване на съдебни заседания съдът не е предприел всички мерки, за да се гарантира явяването на вещите лица, подсъдимите и защитниците в съдебното заседание.

Съдът все пак е направил опит, за да въведе дисциплиниращ ефект – глобил е един от обвиняемите за неявяване без уважителни причини и глоба на защитник, който не е посочил уважителна причина за неявяването си пред магистратите. Остава да видим какво ще стане в съда, ако има още един такъв случай. И дали тогава ще се подобри рекорда от 22 отлагания за делото за асансьора от „Майчин дом“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове