749 0

Патриарх Неофит за Покров Богородичен ще посети манастира в Ресилово

Защо честваме Покров Богородичен

Калина Петрова

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит ще посети за празника Покров Богородичен едноименния  девически манастир край с. Ресилово.. Българският патриарх, който е и Софийски митрополит, лично ще благослови сестринството на обителта и християните, които ще участват в светата литургия по повод храмовия празник на манастира. Големият християнски празник  Покров на Пресвета Богородица се чества на 1 октомври.  В този ден много храмове и манастири в страната честват своя храмов празник.

В Ресиловския манастир "Покров Богородичен" с благословението на Негово Светейшество Българският патриарх Неофит вечерното богослужение и тържествената архиерейска света литургия ще бъдат оглавени от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Видинския митрополит в съслужение с духовници от Дупнишка духовна околия и гости.

Начало на  архиерейската вечерня с петохлебие -  18,00 ч.  В празничния ден св. Литургия ще започне в 9, 30 часа. 

В повечето славянски езици думата "покров" означава едновременно "покривало" и "защита". Празникът възникнал през X век, за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол. Това необикновено събитие е станало в първата половина на Х век. В църквата във Влахерна, близо до градските порти по време на нощно бдение, няколко души видели Богородица, съпровождана от св. Йоан Кръстител, св. Йоан Богослов и други светци. Тя тръгнала към центъра на храма, коленичила и дълго време останала в молитва с лице обляно в сълзи. После свалила покривалото (покрова) си и го простряла над хората в знак на защита. По това време жителите на града били заплашени от варварско нашествие; след явяването опасността отминала и градът бил спасен от кръвопролития и страдания.

Празникът Покров на Божията Майка се чества само в славянските страни. В Константинопол, макар и да не празнували този празник, възпоменавали видението, а във Влахернската църква имало икона на Божията Майка във вида, в който Тя се е явила.

София / България


Напиши коментар:


Публикувай