1 185 5

Държавата губи по 400 млн. лв. годишно от заплатите в плик

Данъчните проверяват над 10 хил. фирми в цялата страна, за които има съмнения, че укриват осигуровки

Стефанаки Йоанис

Всяка година хазната губи по 400 млн. лв. от плащането на заплати в плик, съобщи бТВ.

Сега под прицела на данъчните са повече от 10 хил. фирми в цялата страна, за които има съмнения, че укриват осигуровки.

Само в София за укрити доходи и осигуровки за 5 години назад се проверяват 1900 фирми, в които по-голямата част от служителите официално са на минимална работна заплата.

Най-често нерегламентирани плащания данъчните отчитат в определени сектори – строителство, услугите и търговия. Изчисляват, че за година от така наречените „пари в плик“ за пенсии, обезщетения и здравеопазване има по 400 млн. лева по-малко.

Всеки втори, търсещ услугите на бюрото по труда във Враца например, признава, че се е съгласявал на нерегламентирани договорки с шефа си, защото, когато човек е в безизходица, се съгласява и на нередни неща.

Данъчните признават, че подобни договорки се разкриват трудно. Заплатата в плик често е от взаимен интерес – работодателят пести от осигуровки, а служителят получава по-голяма сума в брой.

Нерядко обаче става въпрос и за натиск.

Освен това подобни компромиси водят до по-малки обезщетения за болничен, за майчинство или за безработица и пречат на пенсионирането.

„Съгласието на 4-часов работен ден, например, означава човек никога да не се пенсионира“, коментира говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Сега данъчните проверяват близо 2000 работодатели в София, при които твърде голям процент работещи са на минимална заплата.

„В София човек, работещ на 8-часов работен ден, трудно можем да си представим, че получава минимална работна заплата и с нея могат да се посрещат основните жизнени нужди“, казва Бъчваров.

Ако се установят нарушения, освен че ще трябва да платят с лихвите за пет години назад, тези работодатели ще станат и клиенти на прокуратурата.

България


Още по темата

 • Заплатите в частния сектор с 8% нагоре

  Заплатите в частния сектор с 8% нагоре

  Средната работна заплата общо за икономиката на страната регистрира номинален растеж от 7,7% на годишна база през третото тримесечие, пише в. ...
  5.12.2016
  257
  0
 • НАП Пловдив погна длъжниците

  НАП Пловдив погна длъжниците

  В дирекция „Събиране“ при ТД на НАП Пловдив тече кампания за информиране на лица и фирми с просрочени задължения чрез изпращане на ...
  12.11.2016
  874
  1

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • незнайко
  Отговор
  1 09:15  17.10.16
  ( „В София човек, работещ на 8-часов работен ден, трудно можем да си представим, че получава минимална работна заплата и с нея могат да се посрещат основните жизнени нужди“, казва Бъчваров. ) ТОЗИ АБЗАЦ ПОКАЗВА КАК НИ СЕ ПОДИГРАВАТ СОФИЯНЦИ. В провинцията болшинството от работещите са наистина на минимална заплата. Да не говорим как живеят пенсионетите с техните мижави пенсии.
 • Бате Любо
  Отговор
  2 11:46  17.10.16
  Демек тези "400 млн. лв. годишно" - остават в хората и много Ви е яд че няма да можете да откраднете и тях ..

  Коментиран от #3

 • onq s konq
  Отговор
  3 13:15  17.10.16

  До коментар #2 от "Бате Любо":

  Похвално е че се радваш за тия 400млн че "остават у хората",,остава да обясниш на ном 1 защо пенсиите на пенсионерите са "мижави" и увеличението им е "никакво".Искам да напомня все пак,че почти половината от парите за пенсии идват от бюджета на БГ,т.е. от данъците на хората.

  Коментиран от #4

 • Бате Любо
  Отговор
  4 14:41  17.10.16

  До коментар #3 от "onq s konq":

  "Мижави" са защото това остава след като мине любимото ти правителство на което отдавна лижеш комунистическите задници...

  Коментиран от #5

 • onq s konq
  Отговор
  5 18:00  17.10.16

  До коментар #4 от "Бате Любо":

  Аз ти говоря за реални икономически постановки и принципи,ти ми отвръщаш със "бателюбщина".Аре пътувай с вятъра!

Напиши коментар:


Публикувай