873 3

Гюленистите не са поискали убежище

От началото на годината по спогодби към съседните Турция и Гърция са изведени общо 266 души, от тях – 72-ма към Турция

Калина Петрова

Гюленистите, които върнахме на Турция са влезли незаконно на наша територия. Това съобщи на брифинг заместник-директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ старши комисар Светослав Манолов, който предостави информация за седемте върнати турски граждани.

Задържани са при опит да излязат незаконно от страната на 14.10.2016 г. от съвместен българо - румънски патрул на територията на Румъния. Открити са на ГКПП Русе – Дунав мост при проверка с газоанализатор в товарното помещение на автомобил с турска регистрация, заедно с двама мъже, самоопределящи се като сирийски граждани.

При задържането на чужденците в ГПУ-Русе е осигурен преводач. Турските граждани са заявили, че имат намерение да стигнат до Западна Европа и да започнат работа там. По време на 24-часовото полицейско задържане никой от задържаните турски граждани не е поискал убежище или хуманитарен статут.

Случаят е докладван на прокуратурата. Срещу шофьора е образувано досъдебно производство. Със заповед на началника на ГПУ-Русе на турските граждани са наложени принудителни административни мерки по Закона за чужденците в България /принудително отвеждане до границата/.  Предадени са на турските гранични власти съгласно Спогодбата за реадмисия Турция – ЕС, която за турски граждани е в сила от 2014 г.

От началото на годината по спогодби към съседните Турция и Гърция са изведени общо 266 души, от тях – 72-ма към Турция.

 

София / България

Още по темата

 • България върна на Турция 7 гюленисти

  България върна на Турция 7 гюленисти

  Българските власти предадоха на турските си колеги седем мъже, опитали да достигнат Румъния. Те са заподозрени, че са част от организацията на ...
  17.10.2016
  1 632
  5

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Мирослав
  Отговор
  1 17:43  18.10.16
  Защо не върнаха на Турция по този начин и афганистанците, които хванаха в товарния влак на гара Свиленград? Както и двамата сирийци за които пише в тази статия? Очевидно е, че и те са влезли незаконно от Турция.
 • Картър
  Отговор
  2 18:37  18.10.16
  Изпълняват заповед на султана и веднага са ги върнали на Турция. Това дето го приказват, че онези не са искали защита Е НАЙ- ДОЛНА ЛЪЖА И ПРЕСТЪПЛЕНИЕ срещу тези хора, които ще бъдат заклани като пилета от турските власти.
 • ккккк
  Отговор
  3 18:57  18.10.16
  Еииии много сме дупедавци и това е.Тоест не обикновените хора а тези по върховете на властта.Страхливи и смотани посерковци без грам достоинство и мозък.Предадоха хора несъгласни със режима във Турция.Жалка история на нашите служители от външно министерство

Напиши коментар:


Публикувай