1 226 3

Мигранти бележат маршрутите си с чорапи

Преглед на печата

Мигранти бележат маршрутите си с чорапи
Снимки: БТА/ AP
Анжелина Димитрова

Мигранти бележат маршрутите, по които влизат през зелена граница в страната ни с чорапи, дрехи и дори долни гащи. За това разказаха пред „Монитор“ гранични полицаи, които са правили обход на терените, за които се получава информация, че се ползват от нелегалните бежанци. Те намирали по дърветата закачени всякакви части от облеклото на преминалите по-рано мигранти. Така те обозначавали пътя на съгражданите си, които ще тръгнат след тях. Граничарите обаче разчиствали всички „маркери“, а след това зорко следели въпросните маршрути. Така и често попадали на групи, които се лутат из горите. Служителите на „Гранична полиция“ получавали и десетки сигнали от ловци, които също се натъквали на странните находки. Разследващите вече са по следите на няколко каналджийски групи, в които има замесени и таксиджии.

Проект предвижда такси за мостове, тунели и проходи

Проект на наредба предвижда да се събират такси за преминаване на мостове, тунели и проходи. Те ще бъдат посочени в списък, приет с решение на Министерския съвет и обнародван в “Държавен вестник”, пише в наредба за събиране на такси за ползване на пътищата, съобщи "24 часа". Няма да се дължат, ако вече има толтакса. В проекта за наредба се пренася член от Закона за пътищата, който е приет в края на миналата година. От пътната агенция дадоха пример с Дунав мост 2, както и със съоръжения, които някога ще се строят. Когато е готов обаче тунелът под Железница на магистрала “Струма”, преминаването му няма да бъде платено, тъй като е част от аутобана и за него ще важи тол таксата за камионите и електронната винетка за леките коли.

Нова година по-скъпа с 40%

Посрещането на Нова година в хотел в България ще ни струва с 40% по-скъпо отколкото миналата година, показа проучване на „Труд”. Офертите за три нощувки в хотел с 4 или 5 звезди за празничните дни стигат 1400 лева за двойна стая, докато миналата година вървяха по 1000 лева. Или 230 лв. ще плати човек на ден, като в цената влиза закуска и вечеря. Увеличение има и при хотелите от по-нисък клас. Три нощувки в двойна стая ще ви струват 900-1000 лв. при 700 лв. през 2015 г. У нас искат по 230 лв. на човек на ден, в Сърбия и Румъния – наполовина. Цените са по-високи тази година, потвърди Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. По думите му въпреки поскъпването във Велинград например хотелите са резервирани още през септември. Подобно е и положението във Велико Търново, Банско и Пловдив. Общо за страната за новогодишните празници хотелите вече са 60 процента заети.

Парите от ЕС вдигнаха заплатите с 15 на сто

Парите от ЕС са довели до вдигане на заплатите с над 15% и до нараствате на Брутния вътрешен продукт на страната с близо 12%. Това става ясно от доклад на Министерството на финансите за ефекта на фондовете на ЕС върху икономиката на страната от приемането ни за член на Общността до края на 2016 г., пише в. "Стандарт". През първия за страната програмен период (2007–2013 г.) беше получен достъп до средства от ЕС в размер на 9,4 млрд. евро. Към 30 юни 2016 г. усвоените средства от европейските фондове са над 9 млрд. евро, като степента на усвояване е 96,6%. Над 60% от привлечените в икономиката средства от ЕС са усвоени в периода 2013-2015 г. Общият ефект на тези пари върху икономиката ни се изразява в кумулативно нарастване на БВП с 11,5% към края 2016 г. над базисния сценарий при липсата на пари от ЕС, се посочва в доклада. През втория за страната програмен период (2014–2020 г.) е получен достъп до 9,9 млрд. евро от ЕС. В сравнение с периода 2007–2013 г. това е ръст с 5,2%.

Предмети от различни епохи показва РИМ в София

Рeгионалният исторически музей в София показва изложбата "Подаръкът". Тя включва широк спектър от експонати от няколко епохи, обединени от акта на дарението, пише в. Дума". Официално временната изложба ще бъде открита днес от 18 ч. в музея на  пл. "Бански" 1. В нея се представят експонати от периода на Средновековието, Възраждането, новата и съвременната българска история. Предметите са разнородни, но обединени от важен признак - акта на дарението. Голяма част от експонираните предмети се показват за първи път. Най-ранни са тези от Средновековието и Възраждането: копие на Витошката грамота, издадена от цар Иван Шишман на Драгалевския манастир "Света Богородица Витошка", ферман (1876 г.) с разрешение за строителство на християнски храм и др.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • mediator37
  Отговор
  1 07:42  19.10.16
  Полицаите вместо да махат гащите и чорапите от дърветата, да ги пренаредят в кръг и след 5 часа лазене из деретата, талибаните пак да са на изходна точка в Турция.
 • Дин Ко Секюрити
  Отговор
  2 11:04  19.10.16
  Вместо да махат маркерите на пришълците да ги пренареждат и насочват към определено място и там да ги чакат на пусия как викат ловците! Ама то малко акъл и желание се иска за да се спре тази инвазия!
 • боци
  Отговор
  3 11:06  19.10.16
  Ха ха явно всички се сещат какво да правят само полицаите не що ли има вицове за тях

Напиши коментар:


Публикувай