Last news in Fakti

25 Октомври, 2011 16:33 2 308 0

Почти 15 години затвор за похитителя от Сливен

  • затвор-
  • похитителя от сливен-
  • съд-
  • стефан петров

14 години и 6 месеца затвор при първоначален строг режим присъди Сливенският окръжен съд на Стефан Петров, който на 23 март тази година направи опит за въоръжен грабеж в "Инвестбанк".

Сливенският окръжен съд призна за виновен 28-годишния Петров от село Кортен за това, че на 23 март 2011 година е направил опит за въоръжен грабеж на близо 400 хиляди лева от офиса на "Инвестбанк" в Сливен, придружен с опит за убийство на банковия охранител Станчо Станчев. По това обвинение Петров получава 11 години затвор, а за останалите обвинения - задържане на петима заложници, притежаване на различен калибър патрони без разрешително и унищожаване на банково имущество, се налагат още 3,5 години лишаване от свобода. От присъдата се приспада времето на задържането на Стефан Петров. Той трябва да заплати за нанесени неимуществени щети на простреляния охранител сумата от 150 хиляди лева, още над 6000 лева по определените срещу него граждански искове и съдебни разноски.

Защитникът на Стефан Петров – адвокат Марин Марковски ще оспорва квалификацията на обвинението за опит за убийство, тъй като такова действие и резултат не било имало. Заложничките не са пострадали физически. Управителката на банковия клон Весела Тонева каза, че заложничките ще обжалват, тъй като не са удовлетворени от малкото наказания.

В края на септември прокуратурата внесе в Сливенския окръжен съд обвинителния акт срещу банковия похитител, припомня БГНЕС. Срещу Стефан Петров Стефанов има повдигнати девет обвинения. Сред тях са за въоръжен грабеж на сума в особено големи размери - 335 386 лв., 23 800 щатски долара, 13 000 евро и 885 британски лири, на обща стойност 395 730,77 лева, от сливенския клон на Инвестбанк, придружен с опит за убийство на охранителя в банковия офис Станчо Станчев.

Той е привлечен като обвиняем и за незаконно притежаване на боеприпаси - патрони от различен калибър. При нападението Стефан Стефанов е унищожил стъклопакети, монитори на компютри, охранителни камери за видеонаблюдение и други вещи на банковия клон на обща стойност 1110.35 лв. и панорамно стъкло на лек автомобил "Опел Астра". За тези му действия също му е повдигнато обвинение.

На 23 март около 16.00 часа 28-годишният Петров нахлу в клон на "Инвестбанк" в центъра на Сливен, простреля охранителя Станчо Станев и взе другите служители в банката за заложници. Той пусна поетапно заложниците, като последната задържана бе освободена 18 часа след нахлуването му в офиса на банката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА