844 1

Разговори с Борисов за назначаване на министри не съм имал

Бизнесменът с право на отговор на твърденията, направени от премиера в ефира на „Здравей, България”

Стефанаки Йоанис

„Разговори между мен и Бойко Борисов за назначаване на министри не е имало”. Така бизнесменът Иво Прокопиев отговори на твърденията на премиера, направени в интервю за „Здравей, България” в понеделник.

Прокопиев категорично отрече да е предлагал за постовете им в Министерския съвет Росен Плевнелиев, Трайчо Трайков, Нона Караджова и Симеон Дянков.

„Към онзи момент аз дори не познавах Караджова”, каза бизнесменът.

Според него изказването на премиера било „в стилистиката на жълтата булевардна преса”.

Вчерашната му корекция обаче е вярна. Преди бях председател на КРИБ, която от годините 2005-2006 заработи с изпълнителната власт.

По времето на Станишев КРИБ за първи път имаше по-големи права. Случиха се все хубави неща, тогава България много хубаво стоеше на световната сцена. С влизането през 2007 година в ЕС това нещо се пресече. Европейските фондове имам чувството, че са проклятие за нас. Тогава започна захлаждане между отношенията на КРИБ и правителството на Станишев. Бизнесът се опита да търси политически диалог с политическите представители.

Тогава ГЕРБ идваше на власт. Напълно легитимно и регламентирано КРИБ произвеждаше над половината от брутния вътрешен продукт, аргументира се Иво Прокопиев. Той уточни, че Симеон Дянков е бил автор в "Капитал", бил му е наемател, но той министър не го е направил.

Прокопиев призна, че преди години наистина е имал среща с Борисов по повод получена от службите информация за подготвян атентат срещу бизнесмена и семейството му. Тогава властта реагирала бързо и адекватно, за да предотврати изпълнението на тази заплаха.

Прокопиев категорично отрече да има планове за влизане в политиката.

"Доколкото разбрах от подтекста това, което е предизвикало гнева на премиера, е дадено интервю от Цветан Василев. То е публикувано в "Капитал". То е в рамките на друг проект, беше публикувано в над 20 сайта и е прочетено от над 600 000 души. Нямам никаква комуникация с банкера. Моята оценка за фалита на КТБ не е променена. Не е възможно сам Василев да направи това, което се случи. Имал е политическа подкрепа от три правителства. От това на Станишев, от това на ГЕРБ и това на Орешарски", уточни Иво Прокопиев.

 

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Иван
    Отговор
    1 21:05  27.10.16
    Според мен Иво Прокопиев е използвал своята позиция по онова време като лидер на КРИБ за да лобира за свои състуденти и семейни приятели, които първо да станат министри, а след това да му върнат услугата чрез различни схеми!

Напиши коментар:


Публикувай