806 1

Иван Хиновски: Белене е терен с много корупционни ями

Грешките на проекта са заложени още в началото му през 2003 г.

Анжелина Димитрова

АЕЦ „Белене” е терен с множество корупционни ями. Така председателят на Български енергиен и минен форум Иван Хиновски определи по bTV проекта за Втора атомна и опреди темата като сериал, който изисква дълго да се гледа, за да се разбере истината.

Грешките на проекта са заложени още в началото му през 2003 година. По време на първото правителство на НДСВ. Всяко едно правителство в опозиция беше против проекта, а всеки на власт тръгваше да го реализира. ГЕРБ се чудиха две години какво да правят, тъй като нямаха опит в областта. И след като RW напусна, те решиха да го спрат.

Хиновски посочи, че идеолозите на проекта са за обвиняване за парите, които плащаше за провала на проекта. Премиер или министър е трудно да се обвинят, защото носят политическата отговорност. По-скоро организатори на търгове, инженери и проектанти са за обвиняване.

Днес виждаме, че е това е терен с множество корупционни ями. Отговорност за организирането на търговете носи в изпълнителните нива на НЕК и Белене - те изготвят процедури и те се предлагат на принципала. Принципалът е последната пасивна страна в процедурата. Видът и структурата на търговете се решава в изпълните нива, обясни системата експертът.

По повод съставената парламентарна анкетна комисия Хиновски посочи, че това е много сложна материя. "Компетентността стига до процедурите, но после има технически особености, които са забулени в специфика. Идеята не е лоша, но моделът е сбъркан", посочи той.

Има три сценария за реакторите, които си купуваме от площадката - плащаш и забравяш, плащаш и използваш и плащаш и продаваш. Трябва да се намери пътят на най-малките разходи за използването на това оборудване. И за старото оборудване казвахме, че е старо, но то вече работи 6 години в една руска централа, заяви Хиновски.

Всеки нов ядрен проект се сблъсква с тежка конкуренция на зелената енергия. Коя банка ще се подпише под кредит за нова ядрена централа, като след 10 години зелената енергия ще е по-евтина.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • ААА
    Отговор
    1 19:57  28.10.16
    Мисля си,ако и преди много години пак така се е действало и мислило и за АЕЦ Козлодуй,и за много други структоро-определящи отрасли,на какво дередже щяхме да сме сега. Сега е модерно да се закриват и спъват дейностите свързани с икономиката.Докато дойде време да не можем да си направим сами и един завод за преработка на боклук.

Напиши коментар:


Публикувай