1 181 2

Скандал в НС заради "черни каси" в предизборната кампания

Реформаторите обвиниха БСП, че отклоняват пари

Анжелина Димитрова

Предизборните престрелки продължават. Депутатите едва събраха кворум от втори опит в последния си пленарен ден преди президентските избори. Те се изпокараха отново и за присъствието на опозицията в залата, и за предложението на БСП за подписване на споразумение за честни избори.

За пореден път от ГЕРБ порицаха опозицията - БСП и ДПС, за това, че и тази сутрин са провалили кворума в началото на пленарното заседание. Станислав Иванов определи поведението им като шизофренно, което принизява българския парламент. Тези неща са недопустими и ще доведат до понижаване още повече на рейтинга на НС, като в един момент хората изобщо няма да вярват на институциите, предупреди Иванов. Той обаче призна, че при първата регистрация в залата са били около 40 депутати от неговата парламентарна група, което е половината от общия им брой.

От БСП предложиха споразумение за честни избори на всички партии освен ГЕРБ, което обаче не се прие особено добре от останалите политически сили.

От Реформаторския блок отказаха да подкрепят инициативата, защото според тях БСП нямат моралното право да предлагат чисти и честни избори, след като техните ръце са мръсни. Реформаторите обвиниха БСП, че отклоняват пари от партийната си каса за предизборната кампания. Според десните те нямат право на това, защото кандидатурата, която подкрепят, е издигната от инициативен комитет.

Искаме службите да проверят цялата кампания на БСП и да кажат има ли финансиране на тази кампания от чужди източници, от чужди държави, например от Русия, настоя Димитър Делчев от РБ. Той посочи, че според справка от публичните регистри Инициативният комитет на ген. Румен Радев е събрал около 260 хиляди лева, а за кампанията му са изхарчени много повече - 517 хиляди са похарчени за 17 медии, а за обиколки по страната - над 50 хил. лв.

Очевидно е, че кампанията на БСП се финансира от черна каса, подчерта той. По думите му не е само една, а са 26 в различни региони.

От БСП нарекоха твърденията "лъжи и манипулации". "Ние сме спокойни, защото всяка седмица в Сметната палата се подава текущата информация за финансирането на кампанията", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

„Започнахме процеса по обединяване на парламентарни партии, извънпарламентарни партии, НПО-та, кандидати за президент за гарантиране на честността  и прозрачността на изборите, за да спрем фалшификациите и подмяната на вота на хората. Категорично сме решени този път да не допуснем вотът да бъде подменен и изборите да бъдат фалшифицирани. Предложихме на широк кръг от партии и организации споразумение за честни избори. Днес подписахме с част от тях и споразумението остава отворено до денят на изборите“, каза пред медиите Нинова.

Тя подчерта че се търси обединяване на усилията базирайки се на практиката ГЕРБ да фалшифицират избори, да притискат хора, да използват администрацията в изборите, да използват плащане на изборите и на последните промени в Изборния кодекс, направени в последния момент, които са абсолютно неприемливи. По думите й има факти, които говорят ясно за намерения за скриване на истината, като решението камерите в училищата да бъдат спрени в изборния ден; да се слеят две комисии за общински и за президентски избори; да се лишат военните, които пазят границата от правото на избор; както и контингенти извън страната. 

„Опирайки се на всички тези практики  на управляващата партия ГЕРБ ние се обединяваме срещу тях. Категорично казваме, че нашите представители в секционните комисии, наблюдателите, застъпници, ще правим и паралелно преброяване във всяка област, подготвени сме с юридически екипи, които при всяко закононарушение да алармират и да предоставят сигнали на компетентните органи”, каза още тя.

Нинова обясни, че ще се състои и среща с външните наблюдатели на ПАСЕ, за да се проведат разговори и с тях за запазване на честността и прозрачността на и честността на изборите. „Организацията започна от днес, вече имаме първите подписи по споразумението, от партии, НПО-та и кандидати за президенти. Продължаваме този процес до деня на изборите.  Ще гарантираме честен и прозрачен процес и няма да позволим да подменят вота на хората”, категорична бе Нинова.

АБВ също отказа да подпише споразумението, защото социалистите отказват да има многостранни дебати на претендентите за президентския пост, съобщи заместник-председателят на ПГ на АБВ Мариана Тодорова.

От утре Народното събрание няма да заседава 11 дни заради вота.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ХаХо
  Отговор
  1 15:54  28.10.16
  Публикувано във факти.бг: http://s26.postimg.org/zevuco71l/mtishina.jpg Предпочетете обикновения идиот пред политическите!
 • възмутен
  Отговор
  2 20:00  28.10.16
  Тези Политически партии които не са сигурни в себе си за честни ИЗБОРИ не са съгласни да подпишат споразумението.

Напиши коментар:


Публикувай