666 2

Плевнелиев бил доволен от парите за армията ни

Снимки: БТА
Снимки: БТА
Милена Богданова

Искам да благодаря на правителството, че движи бюджетът по процедура. Това ни позволява да си направим разчетите за следващата година. Искам да посоча, че като върховен главнокомандуващ следя с особен интерес какво е планирано като пари в сектор сигурност и по-специално за българската армия. Искам да благодаря на правителството, че отпуснатите средства отговарят на поетите ангажименти за достойното членство на България в НАТО и отговаря на очакванията на българската армия за една ускорена модернизация.

Апелирам към българските депутати да покажем, че отбраната и сигурността са стратегически приоритет.

Виждам, че правителството изпълнява взетото решение на Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) парите за отбрана да вървят нагоре.

Това заяви в Пловдив държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев, който определи предложените бюджетни параметри като „справедливи и разумни“.

Президентът призова в рамките на предстоящите дебати по бюджета за отбрана народните представители да покажат, че отбраната и сигурността са стратегически приоритет и съответното финансиране ще бъде осигурено. „Правителството изпълнява взетото на КСНС решение средствата за отбрана да се увеличават. Заложеното в Плана за развитие на въоръжените сили до 2020 г. се изпълнява. Средствата за отбрана през 2017 г. се предвижда да достигнат 1.6% от БВП. Това е значим и заслужен ръст“, коментира държавният глава.

Президентът окуражи изпълнителната власт да гарантира откритост и публичност на обществения дебат във връзка с проекта за придобиване на многоцелеви изтребител. „Не бива да има никакво съмнение, че България е осигурила финансиране и ще закупи нов многоцелеви изтребител за нуждите на въоръжените сили. Нека това да се случи по достоен и коректен начин, така че да се гордеем с тази бъдеща инвестиция“, каза президентът Росен Плевнелиев.

Върховният главнокомандващ изрази надежда, че в рамките на дебатите по параметрите на Бюджет‘2017 ще бъде обърнато внимание и на недостатъчното заплащане на военнослужещите в Българската армия.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • незнайко
  Отговор
  1 17:25  01.11.16
  Това нашето не е армия а пазачи на границите. Армия отдавна няма в БЪЛГАРИЯ.
 • Ива
  Отговор
  2 22:09  01.11.16
  Купуват стара техника на цени за нова такава!

Напиши коментар:


Публикувай