Last news in Fakti

2 Ноември, 2016 20:13 3 257 8

Кандидатите за президенти разкриха колко са богати

  • кандидатите-
  • президенти-
  • богати
Кандидатите за президенти разкриха колко са богати - 1
Снимка: bTV

Кандидатите за президент Ивайло Калфин, Веселин Марешки, Трайчо Трайков и Красимир Каракачанов признаха с какви пари и имоти разполагат, по време на дебат по bTV. На дебатът обаче не присъстват Цецка Цачева и ген. Румен Радев.

Пари в банковите сметки не държа, защото всеки нормален човек инвестира. Фирмите ми имат стойност над 100 млн. лева, каза Веселин Марешки.
 
Имам стотина хиляди лева в сметката, може малко повече, завви Ивайло Калфин.
 
Няколко стотин хиляди лева, части от апартаменти, не се оплаквам от материалното си състояние, каза пък от своя страна Трайков.
 
По думите на Красимир Каракачанов пък той има два апартамента, 40-50 хил. лева и една вила, която е разрушена от свлачище.

Президентът трябва да започне да се занимава с въпросите на хората, каза Ивайло Калфин. Toй посочи, че за него е по-важното нещо е последното, което ще направи в президентската институция.

„Много държа да съм оставил свършени неща”, коментира Калфин. По думите му най-спешни са въпросите, свързани с новата политика на президентската институция - демографията и доходите. На въпрос как се вижда в огледалото, Калфин отговори: „Предпочитам да се интересувам от мнението на другите за мен. Това за мен е по-ясният ориентир как се справям със задачите си”.

„Мисля, че президентът не трябва да се държи като в кафене. Трябва да има властта да задейства институцията”, каза Калфин и подчерта, че това не означава да дава присъди, а да държи институциите да работят така, че да си свършат работата. По отношение на олигархията, той посочи, че тя е абсолютно смешателство на бизнес и политика.

На въпрос дали лидерът на АБВ Георги Първанов може да му хвърля сянка, Калфин обясни, че това няма как да се случи. „Понеже ние на различни етапи сме били на различни позиции”, каза той и посочи, че неговата кариера показва, че с партийни началници не се съобразява. 

Първото, което ще направя като президент, е да върна Бюджет 2017, защото не отчита актуалната икономическа ситуация, заяви Красимир Каракачанов.

„Първото, което ще направя е да свикам КСНС и ще обсъдим темата за нова българска държавна политика по темата с нелегалната миграция. Моето мнение е ясно и категорично - никакво допускане, а напротив политика на отблъскване на нелегалната миграция. Всъщност обаче, първото нещо, което трябва да направя е да върна този бюджет, който сега е представен в Парламента, защото той няма да бъде приет до края на декември, повярвайте ми. В него има вкарани неща, които въобще не отчитат икономическата актуална ситуация, като далаверата с двата патрулни кораба, липсата на повишаване на българските пенсии”, обясни Каракачанов.

Веселин Марешки пък нападна опонентите си и заяви, че всеки един от тях е бил прикрепен към някой от политическите лидери. Темата беше парите, които трябва да изплащаме ние българите за АЕЦ "Белене". Това разгневи Трайчо Трайков, който рязко се разграничи от направената връзка.

По думите на Марешки Трайков е бил един от приближените на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Трайков обаче заяви, че никога не е бил част от ГЕРБ.

"Защо се правите на разсеян, нали вие бяхте със властта по времето на ГЕРБ", попита Марешки.

"Ако трябва ми отнемете от останалото време, но не може да се говори в ефир, че аз съм съдружник с Цветанов", отвърна му Трайков.

Марешки нападна и Калфин, като заяви, че той е работил със Станишев и няма как да даде показания срещу него заради евентуални престъпления.

Относно претенциите на Турция, изразени от президента Реджеп Ердоган, към България и демонстрираното от него „широко сърце”, Трайчо Трайков изрази опасение от „широкото сърце на г-н Марешки” и посочи, че е очаквал България да реагира достойно на изразените претенции, но нищо не е последвало.

По повод дискусиите за или против облекчаването на визовия режим за турските граждани в Европа кандидат-президентите имаха разнородни позиции. Трайков посочи, че не бива да се облекчава режимът, след като страната не е изпълнила условията за това. Каракачанов категорично зае позицията против и като цяло се обяви срещу членство на страната в Европейския съюз. „ ЕС е съюз на християнски държави и Турция няма място там.”

На въпроса дали биха затворили границата за бежанци Трайков коментира, че не приема тезата, че по презумпция всички са икономически мигранти или терористи. Той заяви, че България няма как да се затвори за бежанци. Това е записано дори в Търновската конституция.

Върховното задължение е да се спазват човешките права. Така кандидатът на Реформаторския блок Трайчо Трайков отговори на въпроса как би реагирал на казуса Бююк и периодичното предаване през граница на турски граждани без съд. 

„Има няколко хиляди души в НСО, които пазят това национално богатство, което са българските управляващи, и имат 40 млн. бюджет”, отбеляза още той. По думите му начинът, по който службата прави българските политици да изглеждат „като мутренски босове”, е ясно доказателство за неуспеха на държавата в битката ѝ с корупцията. Трайков предложи най-квалифицираните служители на НСО да станат част от ново антитерористично звено.

По отношение на състоянието на въоръжените сили, общият кандидат на националистите Красимир Каракачанов каза, че в момента под знамената са 20 000 войници, а 5100 места в армията са незаети и нейното общо състояние е изключително лошо. „Вчера слушах президента, който похвали следващия бюджет, защото имало повече пари за отбраната. Няма повече пари за отбраната, има повече пари за няколко далавери в отбраната”, категоричен беше той и посочи, че за сухопътните войски и за специалните сили няма нищо.

По отношение на контингентите ни в чужбина, Трайчо Трайков посочи, че е неприятно, че 80-те ни войници в Афганистан няма да могат да гласуват.

Трайчо Трайков направи интересен коментар в отговор на въпроса кой е последният удар под кръста, който е получил: „През ден някой от РБ ми намеква, че ще ми спрат парите за кампанията, ако не спра да говоря едно или друго. Президентът е една личност, мажоритарен избор и там няма място за коалиции и съображения”.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Картър

    0 0 Отговор
    Ще гласувам за Марешки. Дано ако има балотаж там да не са Цачева и Радев, няма да е добре за България и народа...
  • 2 Ник

    0 0 Отговор
    Като изключим Марешки, който е нямал до сега досег с държавата, всички останали са били дълго време държавни служители.
    Как държавен служител успява да спести толкова пари в сметката си?
  • 3 alabala

    0 0 Отговор
    Ивайло Калфин е най - опитния от всички, има и характер което е нужно за подобна позиция.
  • 4 Хасан

    0 0 Отговор
    Държавни служители с неколстотин лева..?!?Хади де..
  • 5 Bg bg ng

    0 0 Отговор
    Марешки Президент !
  • 6 Варна

    0 0 Отговор
    Марешки единствен прави нещо реално за народа. Независимо от реалните подбуди за това, фактите са си факти и всички ги усещаме.
  • 7 Истината

    0 0 Отговор
    Марешки не трябва да се забива в президентството. Там няма какво да прави. Най-добре е да влезне в реалната власт ,където ние ще го подкрепим при едни избори , само той прави нещо реално срещу олигарсите!
  • 8 Бат Саше

    0 0 Отговор
    Марешки е пълна карикатура като президент и доста ограничен човек. Като ви чета коментарите и ми става тъжно. С подобно примитивно мислене си сложихте селянина Бойко и цялата селска върхушка от ГЕРБ, та да ни чука толкова години, а сега сте готови да си сложите още по-голям дървар за президент. Нямам нищо против Марешки, пазарувам в аптеките му, но да се занимава с бизнес, че за там където се е запътил....нямам думи!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове