5 997 3

Национален референдум в цифри

Калина Петрова

Избирателната активност за референдума е 47,1%  Това сочат данните на агенция Галъп за Нова телевизия при 90% извадка.

На въпроса „Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?”,  с „ДА” са отговорили 73%

избиратели, а с „НЕ” 16,8%.

На въпроса „Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?”, с „ДА” са отговорили 63,7%, а с „НЕ” 26,6.

На въпроса „Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?” с „ДА” са отговорили 73,6% избиратели, а с „НЕ” - 15,8%

 

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гошо
  Отговор
  1 07:25  07.11.16
  СУПЕР!!!!!!
 • десен
  Отговор
  2 07:29  07.11.16
  Сигурен съм, че 99% от гласувалите не знаят разликата между мажоритарно и пропорциаонално гласуване, но пък българина е свикнал да разбира от всичко и за това сме на това дередже. Другото пък направо ме изумява, няма такъв народ, който доброволно да се откаже от ПРАВОТО си на избор и САМ, като лудите да се задължи да прави нещо!? На луди хора не търябва да им се дава да гласуват, нито на референдуми, нито на избори! Лудите в лудницата! За щастие референдума не успя да постигне целите на хората, които стоят зад този сценарии и театър.
 • Среден
  Отговор
  3 22:46  07.11.16
  А какво да правим бе многознаещия? Да си седим на *** и да чакаме нещо да се промени от сами себе си, да ни оправят ми то не остана за оправяне, a и за толкова прост ли имаш народа, че да не може да прави разлика между пропорционална, плурална(мажоритарна в един тур) и тиражираната мажоритарна (мажоритарна в два тура), в крайна сметка първите демократични избори у над бяха петдесет на оетдесет пропорционална/плурална.

Напиши коментар:


Публикувай