2 165 7

Пращат учителите на психотест

Педагозите трябва да предоставят медицинското на шефа си до 30 септември 2017 г.

Анатоли Стайков

Учителите да подлежат на ежегоден медицински преглед за психични заболявания и отклонения, които могат да застрашават живота и здравето на децата и учениците, информира в "Монитор". Това става ясно от промени в Наредба 4 на Министерството на здравеопазването, която е обнародвана в Държавен вестник. Педагозите трябва да предоставят на шефа си медицински документ, който удостоверява тяхното психично здраве до 30 септември 2017 година.

На психотест ще подлежат и кандидатите за учители преди да заемат поста. Те трябва да представят документ от медицински преглед издаден до три месеца преди постъпване на работа. 

Според документа длъжността на педагогически специалист не може да се заема от лице страдащо от шизофрения, психични и поведенчески разстройства, включително такива, които включват злоупотреба с алкохол и др.

Учителската професия не е подходяща и за лица с епилепсия, разстройства на настроението, както и с персистиращи налудни разстройства, свързани с личностова и поведенческа промяна, пише още в Наредбата. В класните стаи не бива да попадат и лица страдащи от разстройства на сексуалното влечение като педофилия, психични разстройства като Алцхаймер, съдова деменция, други деменции и белодробна туберкулоза с бацилоотделяне.

Заболяванията могат от лекар специалист в съответната област – психиатър, доктор по нервни болести или медик с придобита специалност по пневмология и фтизиатрия.


 

България


Още по темата

 • Кунева: Залагаме на учителите

  Кунева: Залагаме на учителите

  Фокусираме се върху професионалното образование, което има нужда от учители от самия бизнес. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и ...
  21.10.2016
  767
  0
 • Учителите на изпит

  Учителите на изпит

  Учителите ще преминават през атестации, за да растат в кариерата. Стажът вече няма да е единственият критерий за развитие. Израстването в професията ...
  10.08.2016
  875
  0
 • Психолог: В образованието има хора, които не са за там

  Психолог: В образованието има хора, които не са за там

  В образованието ни има все повече и повече хора, които не са за там, коментира в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия ...
  11.07.2016
  592
  1

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Това е чудесно
  Отговор
  1 04:22  08.11.16
  Но не е достатъчно. Трябва на такъв тест да минават всички експерти от МОН заедно с министъра. След това и всички родители
 • МАНГАЛИЯ
  Отговор
  2 10:28  08.11.16
  А миличките ученици кво ще минават-тест за ниво на дебилност може би?
 • рес еоод
  Отговор
  3 17:40  08.11.16
  учителите ако са хитри ще се провалят на тестовете па да видим кой ще учи децата
 • ПЕРО
  Отговор
  4 17:42  08.11.16
  но в неделя могат да пишат по една двойка на ГЕРБ
 • мама
  Отговор
  5 21:08  08.11.16
  Има ли друга страна в света, която така да се гаври със своите учители?
 • Гост
  Отговор
  6 21:11  08.11.16
  Първи да минат на тест родителите. Те също имат досег с деца.
 • Поредното
  Отговор
  7 21:43  09.11.16
  Поредното унижение за българските учители, които носят на гърба си "експерти" от национални, регионални, мобилни и всякакви нива, администрациите към тези звена и всякакви безполезни и нямащи хал-хабер от образование безделници.

Напиши коментар:


Публикувай