1 240 0

Не само ЕС но и Шенген трябва да започва от ГКПП Капитан Андреево

Вътрешният министър на Словашката република, заедно с министър Румяна Бъчварова посети ГКПП-Капитан Андреево

Не само ЕС но и Шенген трябва да започва от ГКПП Капитан Андреево
Калина Петрова

Не само Европейският съюз, но и Шенген трабва да започва оттук. Това заяви вътрешният министир на Словакия Роберт Калиняк, който преди минути бе на ГКПП Капитан Андреево заедно с колегата си от България Румяна Бъчварова.

България, Гърция и Румъния трябва да обособят Шенгенска зона, заяви Калиняк. Той каза, че е изключително доволен от сътрудничеството между двете страни. Българският и словашкият вътрешни министри присъстваха на смяната на двата контингента от словашки полицаи към Европейската агенция за гранична и брегова охрана, разположени на българо-турската граница.

Смяната на състава от групата словашки гранични полицаи днес показва, че това е едно постоянно, устойчиво решение, на което ние можем да разчитаме, заяви министър Румяна Бъчварова.

Двамата вицепремиери и вътрешни министри присъстваха на ротацията на групата от 25 словашки гранични полицаи, които  по силата на европейската взаимопомощ в рамките на Европейската агенция на гранична и брегова охрана са командировани у нас и съдействат на българските гранични служители. 

Бъчварова благодари за помощта и подкрепата, която получаваме от Словашката република и изтъкна, че именно ГКПП-Капитан Андреево е не само най-големият граничен пункт, но и символ на европейска солидарност. Тя изтъкна неоценимото съдействие на Словашкото председателство, което направи така, че нашият глас да се чува в Европейския парламент.

Факт е, че тази година има по-малко мигранти в Европа от 2015 г., благодарение и на българската държава. Тя се справя много по-добре от много други европейски страни, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Словашката република Робърт Калиняк.

Подчертавайки, че вътрешните министри правят по-малко политика и повече действат, той благодари на българската държава за провеждания последователен подход в противодействието на миграционния натиск. В този смисъл България е един от най-добрите примери в опазването на европейските граници, заяви министър Калиняк. Еднозначно доказателство за решаващата роля на страната ни е справянето с Балканския маршрут, посочи словашкият министър. Калиняк съобщи, че Словашката република е изпратила зад граница полицейски служители в Македония, Сърбия, Словения и изрази категоричната позиция, че това е начинът, за да успеем да опазим границите на Европа.

Не само аз, а и голяма част от останалите европейски лидери смятат, че България е готова да стане член на Шенген, бе категоричната оценка на словашкия вътрешен министър, според когото това ще е в интерес на целия ЕС.
 
По време на посещението си на ГКПП-Капитан Андреево словашката делегация, предвождана от заместник министър-председателя и министър на вътрешните се запозна с охраната на държавата граница, условията за работа на служителите и техническото обезпечаване.  От българска страна присъстваха заместник-министър Филип Гунев и директорът на ГД „Гранична полиция“ главен комисар Светлан Кичиков.

София / България


Напиши коментар:


Публикувай