1 322 0

МОН сменя портретите на възрожденците в училищата

Анатоли Стайков

Ни в клин, ни в ръкав просветният министър Меглена Кунева реши да подарява портрети на наши възрожденци на българските училища у нас и в чужбина, информира в. "Сега'.

2800 комплекта с първите три фотокопия на портрети - на Васил Левски, Христо Ботев и Иван Вазов - скоро заминават за регионалните управления по образованието, откъдето ще ги разпределят към школата, обявиха вчера от МОН.

В бъдеще оттам смятат да изпращат още портрети на исторически личности - на Аспарух, Симеон, Паисий и др. И в момента масово училищата имат портрети на същите възрожденци, владетели и просветители, така че реално МОН ще подмени едни репродукции с други.

Целта на подетата инициатива е "училищата да разполагат с копия на най-добрите художествени творби, представящи български исторически личности", пише още в прессъобщението на МОН. От него става ясно и че цената на един комплект е около 4 лева и се покрива от министерството, т.е. за цялата акция ще са нужни 11.2 хил. лв. Към портретите били добавени интересни факти от живота на възрожденците или емблематични техни цитати. 

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай