1 425 2

Шефът на КНСБ поиска по-високи заплати в някои сфери

В бюджет 2017 има резерви за увеличаване на доходите, без да се клати финансовата стабилност, заяви Пламен Димитров в Пловдив

Анжелина Димитрова

Считаме, че в настоящия бюджет има достатъчно резерви за увеличаване на доходите, без това да наруши финансовата стабилност. Става въпрос за около 500 млн. лв., които са планирани като капиталови разходи за следващата година. Те могат да се извършат през настоящата, което ще освободи ресурс да бъдат увеличени заплатите в редица сфери, където хората изнемогват с ниски доходи. Това обяви на пресконференция в Пловдив президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Няма нужда да се търси балансиран бюджет, дефицитът може спокойно да бъде 0,5% , което ще отвори прозорец за други разходи без да се нарушава балансът в сметките за следващата година.
Това, за което ще настоява синдикатът,  е скок с над предвидени 5 на сто за бюджетните служители, особено за тези приходните администрации като НАП, Агенцията по заетостта и други държавни структури. Това увеличение може спокойно да бъде 10 на сто. Никой не говори за обещаното увеличение от 20 на сто в системата на здравеопазването, особено в "Спешната помощ". Това също може да бъде направено.

В институции като социални домове и такива, в които работят хора на изкуството като библиотеки, например завишението на доходите може да бъде 25 на сто, е становището на КНСБ.

В следващите дни най-големият синдикат ще търси диалог с политическите сили, на която да бъдат обсъдени всички възможности за промени в социалната сфера преди приемането на бюджета.
По отношение отмяната на плоския данък, за която говорят различни политически сили, КНСБ винаги е била на мнение, че трябва справедливо облагане на доходите, така че отчитат реално приноса на всеки в икономиката на страната. Това обаче трябва да става спокойно, в диалог, а не в напрегната ситуация на предсрочни избори, обяви Пламен Димитров. КНСБ е готова да води диалог с всеки следващ по темата "Данъчна политика", заяви президентът.

КНСБ ще иска среща и с новия президент, обяви вицепрезидентът Чавдар  Христов. Предложението на синдиката е държавният глава да инициира широка дискусия за промени в Конституцията. Предложението на най-голямата синдикална организация е в основния закон да се запишат няколко изцяло нови глави - за правата на гражданите и за изборните им права, които сега са разписани само в два текста, заяви Пламен Димитров.

Конфедерацията има и още редица идеи за промени в Конституцията, като например овластяването на второто ниво на местната власт като например изборът на областните управители, които сега се назначават от правителството, обяви лидерът на синдиката.

България


Още по темата

 • КНСБ иска увеличение на парите за командировки

  КНСБ иска увеличение на парите за командировки

  КНСБ иска увеличаване на средствата за командироване, разписани в едноименната наредба. Това е заявено на срещата на ръководството на синдиката със ...
  1.02.2017
  465
  1
 • Фирмите вдигнаха заплатите с 8%

  Фирмите вдигнаха заплатите с 8%

  Средната работна заплата общо за икономиката на страната регистрира номинален растеж от 7,7% на годишна база през третото тримесечие, пише в. ...
  6.12.2016
  1 051
  2

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 19:35  15.11.16
  Този до сега на луната ли живя, че не разбра, че има цели сектори, в които заплатите са много ниски, а се сети сега, когато правителството е в оставка (или не е , не мога да ги разбера) и няма с кого да се договаря
 • Тодоров
  Отговор
  2 08:18  16.11.16
  Не само заплатите, И ТАВАНА на ПЕНСИИТЕ, господа УПРАВНИЦИ. Няма никакви причини да не бъде премахнат. Слушайте и служете на ХОРАТА, а не на някакви европейски еврейско-масонски лобита. И разни измислени финансисти като ГОРАНОВ да не вадят от 9 кладенеца вода и да ни говорят простотии защо не се вдига тавана на пенсиите.

Напиши коментар:


Публикувай