1 686 3

Парламентът гласува оставката на кабинета

Бюджетната комисия пък гласува данъчните закони за догодина

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Анжелина Димитрова

Народното събрание ще разгледа и гласува оставката на ръководеното от премиера Бойко Борисов правителство и законопроекта за държавния бюджет за 2017 г. Това предвижда проектопрограмата на Народното събрание.

Oттеглянето от властта на кабинета на ГЕРБ беше анонсирано още преди президентските избори, когато Борисов се закани да хвърли оставка, ако не спечели народния вот.

Самата молба за оставка беше внесена още в понеделник сутрин веднага след изборния ден и загубата на ГЕРБ.

Борисов все пак увери, че Министерският съвет ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на ново правителство и ще осигури приемственост в управлението на страната.

Гласуването на оставката е насрочено за днес за 14 часа следобед. Решението трябва да се приеме с гласовете на повече от половината депутати в пленарната зала.

След това президентът Росен Плевнелиев трябва да възложи мандат за сформирането на нов кабинет на ГЕРБ като най-голямата парламентарно представена партия. ГЕРБ вече анонсира, че ще върне мандата. По процедура президентът трябва да го връчи на БСП, която също обяви, че ще го върне. Следва трето връчване пък, което ако също се провали, се задейства конституционна процедура, която може да доведе нов служебен кабинет.

Час след началото на правителственото заседание, Бюджетната комисия в парламента ще разгледа и гласува, на второ четене, данъчните закони за догодина. Ако бъдат приети промените, от догодина бизнесът ще трябва да подава декларациите си изцяло по електронен път. За гражданите - това ще важи от 2018-та година. Кешовите разплащания ще бъдат ограничени до 5 000 лева при сегашен лимит от 10 000 лева. Наследниците ще имат възможността да подадат декларация за доходите на почиталите си близки, но това няма да е задължително. Ако не го направят, рискуват да им бъде направена данъчна ревизия. 

По традиция - данъчните закони се приемат преди бюджета. Във вторник парламентарни комисии обсъдиха финансовата рамка за догодина, а днес тя ще бъде коментирана в останалите.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • МТЗ
  Отговор
  1 10:32  16.11.16
  Той давал... 20 милиарда а българите ще връщат 40. От тези пари подари 100 милиона на Юнкер, срещу целувка по тиквата.
 • БАБА ГЕНА
  Отговор
  2 11:25  16.11.16
  от два пъти като премиер не можа да изкара нито един пълен мандат.това е най-некадърният премиер от прехода насам.просто едно НЕДОРАЗУМЕНИЕ....

  Коментиран от #3

 • ДЯДО ГЕНО
  Отговор
  3 13:23  16.11.16

  До коментар #2 от "БАБА ГЕНА":

  Или просто не му е трудно да се откъсне и да остави властта? За разлика от едни други, дето ги вадиха с автобус?!?!?!

Напиши коментар:


Публикувай