910 0

Сайтът на НИМХ пусна протестен надпис

Анжелина Димитрова

На сайта на Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН се появи днес протестен надпис: „Инвестицията в науката гарантира бъдеще за България”.

Факти.бг припомня, че по-рано днес стотици учени от БАН протестираха заради парите за финансиране на наука.

Сред протестиращите бяха и синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология. При тях един от основните проблеми е липсата на пари за обновяване на компютърните системи и за редовно участие в научни форуми.

От Академията смятат, че бюджет 2017-та за наука от 78 млн. лева е недостатъчен и искат още 12 млн. допълнително.

Протестът се проведе под формата на „публично заседание” на открито на бул. „Княз Александър I”. На него бяха поканени да участват министри и народни представители. Те обаче не взеха участие в общото събрание. 

Публикувано във факти.бг: Според учените заплащането в БАН и Селскостопанската академия е с 200 лева по-ниско от средната работна заплата за страната, което карало младите учени все по-често да напускат страната.

От БАН заявиха, че дългогодишната политика на финансови рестрикции застрашава работата на учените ни. Според тях предложениятa за 2017 г. бюджет не осигурява издръжка на изследователските структури и не може дори да покрие разходите за заплати. 

България


Още по темата

 • Учените от БАН излязоха на протест

  Учените от БАН излязоха на протест

  Учените от Българската академия на науките (БАН) излязоха на протест с искане за нормален бюджет за наука в България. Сред протестиращите са и ...
  16.11.2016
  1 091
  1

Напиши коментар:


Публикувай