969 10

Опитът за подмяна на Референдума е тест за политиците

Опитът за подмяна на Референдума е тест за политиците
Калина Петрова

Ние, български граждани с най-различни професии, житейски възгледи и политически убеждения, обединени от общата загриженост за България, настояваме за въвеждането на изцяло мажоритарна избирателна система в два тура, така както се произнесоха повече от два милиона и половина български граждани на проведения на 6.11.2016 г национален Референдум. Това се казва в декларация на Гражданска инициатива "100% мажоритарен избор" в подкрепа на проведения на 6.11.2016 г. Референдум за въвеждане на чиста мажоритарна система в два тура.

Партийните централи положиха неистови усилия референдума да не се състои, а когато това се случи и то по такъв категоричен начин, сме свидетели как последните няколко дни всякакви придворни „специалисти“ и „експерти“  по изборни системи, които така добре се вписват  в политическия модел от последните 27 години всячески се опитват да запазят непроменено статуквото в държавата.

Поредната порция внушения и откровени лъжи по отношение мажоритарния вот станаха ежедневие. И това се прави с ясната цел да разколебае българските граждани от волята  им, заявена толкова категорично на референдума. Българският парламент се нуждае от морални личности, които със своя професионализъм, почтеност и отговорност не се страхуват да застанат лице в лице със своите избиратели. Българските граждани  настояват да упражняват директно конституционното си право - сами да избират хората, които ги представляват в институциите. Сега това им право е узурпирано от партийните апарати и тяхната върхушка.

След дълги години разочарование и огромен срив на доверие към държавните институции, политическите партии и действащите правила, българското общество достигна предела на търпимост. Хората търсят промяна, защото са отвратени от манипулациите на политическата класа и търсят един честен начин за избор на хора с морал и достойнство в управлението на страната. Мажоритарният избор е единственият начин, по който българите ще имат свои истински представители. 27 години се убедихме, че всякакви варианти на партийни листи и декоративна „мажоритарност” водят до едно и също - партийните шефове  назначават безлични послушници, които са напълно чужди на българския народ. Използвайки именно такива хора, партиите се превърнаха в мощен инструмент на задкулисието.

Мажоритарният избор е естествен, демократичен и води до най-високата възможна легитимност на народните представители. Само такъв вот може да ги накара да бъдат отговорни пред хората, които са ги избрали. Убедени сме, че това е основополагащото начало на радикалните демократични промени, които българското общество желае.

Не сме против партиите – те са важни и необходими за политическата система, но трябва да бъдат коренно променени и е илюзия да очакваме, че ще го направят сами. Точно при чиста мажоритарна система в два тура, партиите ще бъдат принудени да излъчат най-добрите си кандидати, а не просто да редят листи от верни на ръководството партийни послушници. Освен това ще са принудени да се конкурират както помежду си, така и с гражданските кандидати чрез своите политически идеи и управленски концепции, а не единствено да осребряват политическия си монопол, както е в момента. При мажоритарна избирателна система самите партийни кандидати ще са отговорни най-вече пред своите избиратели, а не толкова подвластни на партийна дисциплина и задкулисни договорки.

Всички ние – и гражданско общество, и политически партии имаме уникалния шанс да променим системата така, както суверена на България ясно и категорично заяви на проведения Национален Референдум. И смятаме, че опитите за подмяна или промяна на така зададените въпроси ще дадат ясен знак до каква степен политическата класа на България носи отговорност пред народа си.

 

София / България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Киро
  Отговор
  1 11:55  17.11.16
  Напред Българи! Това е шанса ни! Сега е време да забравим кой ляв, кой десен, да се обединим и да тръгнем напред! Не се заблуждавайте, че лесно ще пуснат кокала политиците! Ще лъжат, ще манипулират, ще плашат, все познати картинки! Все пак всички са от едно котило. Сега е време да отстоим желанието си да почнем да изграждаме Новата България! 27 години лъжи, крадене и вегетиране ни стигат!

  Коментиран от #7

 • Пацо
  Отговор
  2 12:26  17.11.16
  Референдуми до дупка. Избори до дупка. Реформи до дупка. Целта е само една изравняване на жизненото равнище на хората с това от европейските държави. В момента политическата ни класа живее със повисок стандарт от този на европейските политици, а народа е най беден в цяла Европа. До кога? Докато се намерят морални и умни хора.

  Коментиран от #3

 • Киро
  Отговор
  3 14:07  17.11.16

  До коментар #2 от "Пацо":

  Паце, морални и умни хора има и сега, нашата задача е да ги поставим на правилното място в управлението и да разкараме голяма част от сегашните хрантутници.
 • misli posle govori
  Отговор
  4 14:37  17.11.16
  Едно време, тези дето за нищо не ставаха ги слагаха номенклатурчици към компартията. Преходът направи същото....... Бъдещето ще направи това което се е случвало и преди. Едва ли разумен човек и честен, може да стане политик... Усещам младежки ентусиазъм от първите два поста, такъв какъвто имаше в началото на 90-те, а после разочарование и емиграция.Така както се случи след всеки по-масов протест 89-90 после 96-7, 2012-3г..Те си вървят така нещата, през 8-10 годишен цикъл. Политиците вървят по тънката лайсна по управлението на "психологията и управление на тълпата".В общи линии в сюжета се поява месия, дадено доверие, после разочарование и емиграция.Предполагам има доста книги по темата. Трябва да се изреже "туморът" из основи( всеки приказва хубави работи, ама после като налапа кокала...хм един не се задави..

 • Милен Велинов
  Отговор
  5 15:22  17.11.16
  И все пак да не забравяме, че само и единствено мажоритарният вот в два тура няма да реши проблема с несправедливостта в изборният процес. Трябва да искаме да се поставя и видеонаблюдение във всяка изборна секция, за да се вижда какво се пуска в урната и какво се вади от там и разбира се как се преброяват бюлетините и как се съставя протокола. Защото като фалшифицират протокола за преброените бюлетини нали се сещате, че няма да има разлика дали сме ги избирали по пропорционалната или по мажоритарната избирателна система. ;)
 • Милен Велинов
  Отговор
  6 15:27  17.11.16
  Също така трябва да искаме да имаме право не само да избираме народни представители, но и да имаме правото да ги отзоваваме и да ги махаме от парламента ако не си спазват предизборните обещания.
 • мнение
  Отговор
  7 16:27  17.11.16

  До коментар #1 от "Киро":

  Хехе, айде революция, айде да пуцаме с пушките :) леко леко. Много голям екип има тоя слави.

  Коментиран от #8

 • кроко
  Отговор
  8 17:25  17.11.16

  До коментар #7 от "мнение":

  Не се прави на хитър кой бил от екипа на Слави. Слави си каза в едно предаване наскоро че е катогорично против всякакви изстъпления. Разправяше как на някакви протести 90-те години се били събрали по инициатива на КУКУ 5000 души и усетил че не могат да ги контролират. С насилие няма да стане работата, поне няма да е трайна. Аз мисля, че освен мажоритарната система, трябва да натискаме и за работеща съдебна система въобще да насъпи някакво реално разделение между властите, щото в момента няма нищо такова. Но това са процеси, за които ще са нужни много години.
 • Киро
  Отговор
  9 09:54  18.11.16
  Мажоритарните избори са само началото. Просто това е начин на вкараме можещите и умните да работят пряко за държавата. А иначе, трябва: - Съдебна реформа - веднага! Това е най-важното, за да усетят хората, че в обществото започва да има справедливост. - Образователна и здравна реформа - направени както трябва. - Борба с корупцията - свързано пак със съдебната реформа. На румънски принцип -с политици в затворите и върнати пари. - Реформа в политиката на държавата спрямо циганите - престъпност, помощи, създаване на работни места (да скубят бурени и да събират боклуци, ако трябва, вместо да взимат наготово помощи) - Пенсионна реформа - по идея на патриотите - преразглеждане на инвалидните пенсии, в момента има стотици хиляди инвалиди по документ и с пенсия, които са менте. И разпределение на тия пари към истинските пенсионери. - Реални действия за преустановяване на практиките на картелите - горива и др. - Ревизия на политиците и тяхното финансово състояние - каквото не може да се докаже, да се конфискува. - Завършване на стената с Турция и локиране на повече служещи, създаване на затворени лагери в нищото - полета, планини и тн. и премахването им от населени места; - Построяване на затвор/и. В момента местата в затворите не достигат, това е истината и реално няма къде да затварят престъпници, затова и ги пускат лесно. - Приемане на закон за защита на родното производство - в хипермаркетите минимално по 50% българска стока. (не като обем, а като
 • made in PRC
  Отговор
  10 22:19  18.11.16
  Според мен политици не са ни нужни .Трябва незабавно да напуснат парламента...

Напиши коментар:


Публикувай