487 0

Промени в бюджета да не се внасят сега

Времето за това е след изборите - когато хората са дали мандат за конкретни политики, заяви Димитър Танев

Анжелина Димитрова

Призовавам ви да не се правят нови предложение между двете четения на закона за бюджета за 2017 година сега. Редно е след изборите да се правят промени в бюджета, в зависимост от програмите, които политическите сили с защитили на изборите и са получили доверие от хората за тях. Тогава новият парламент ще има възможност да направи промени в зависимост от дадения от хората мандат.

Това каза от трибуната на парламента Димитър Танев, заместник-председател на бюджетната комисия в 43-то Народно събрание и заместник-председател на „Движение България на гражданите” от Реформаторския блок при обсъждането на първо четене на Закона за държавния бюджет за 2017 година.

Според Танев, при друга хипотези - ако има ново правителство в рамките на този парламент, е редно на новия кабинет да се остави възможността за актуализация на бюджета, в зависимост от приоритетите му. Танев каза от трибуната, че предложения от МФ бюджет е изпълним и реалистичен и РБ ще го подкрепи.

Той подчерта, че в него са заложени три основни тенденции – увеличение на средствата за отбрана и сигурност с 825 милиона лева, на образованието с 230 милиона лева и на  здравеопазването с 288 милиона лева.  Освен номиналното нарастване, имаме и нарастване на процента на тези разходи от БВП при запазено преразпределение, което е послание към обществото за силна, здрава и образована нация, категоричен бе Димитър Танев от РБ.

По думите му бюджетът заслужава подкрепа от РБ, защото преразпределението е до 40 % от БВП, предвиден е намаляващ бюджетен дефицит спрямо предходната година и не само че няма нов дълг, но има и намаляване на дълга.

В този смисъл аз съм спокоен за бюджета, който влезе в тази зала за обсъждане, но заедно с това имам притеснението, че след правителствената криза и очакващите се избори много хора в тази зала ще се заиграят с надеждите и страховете на хората предизборно и на определени групи от обществото – и в избирателните си райони като например средствата за капиталови разходи, и по отношение на  пенсиите, и по други сектори, което може да се превърне в опасен инструмент и заиграване. РБ категорично не одобрява това, каза още Димитър Танев и призова депутатите да не се изкушават от популизъм и да не правят нови предложения между четенията на закона.

България


Напиши коментар:


Публикувай