2 841 0

Марс отблизо

Уникална изложба ще отведе посетителите на милиони километри от Земята и ще ги приземи на Червената планета

Марс отблизо
Снимки: NASA
Анатоли Стайков

За първи път в България отвори врати интерактивната изложба „МАРС отблизо“.

В продължение на 2 седмици (18 ноември – 2 декември) изложбата ще отведе посетителите си на милиони километри от Земята, като им представи интересни факти, експонати и преживявания, свързани с Червената планета.

Марс отблизо

В рамките на изложбата за първи път у нас е представен анти-гравитационен тренажор, разработка на НАСА. До 21-ви ноември (включително) посетителите могат да тестват машината и да изпитат това, което биха усетили, ако се движат по повърхността на Марс. Тренажорът създава налягане, което кара човек да усеща едва 20% от теглото си в максимален режим на работа.  С помощта на очила за виртуална реалност и специално разработено видео съдържание Марианската разходка става още по-реална.

Сред уникалните експонати са още българската разработка на космическата апаратура „Люлин-МО“ за измерване на параметрите на йонизиращата космическа радиация по пътя до Марс и мостри на български лиофилизирани (космически) храни, предоставени от Института за космически изследвания и технологии към Българската академия на науките (БАН).

Марс отблизо

Изложбата „МАРС отблизо“ ще остане на разположение на всички, които искат да научат повече за това докъде е стигнало човечеството по пътя към Марс до 2 декември в Paradise Center (бул. Черни връх 100, етаж +1).

 

София / България

Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай