2 341 0

Хипотеза: На Марс има вода и микроорганизми

Къде се е зародил животът на Марс?

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Екип от учени от Тексаския университет намери мястото, където хипотетично може да се е зародил животът на Марс, съобщава. Учените предполагат, че мястото е странен кратер в низината Елада, в южното полукълбо на Марс, съобщи Icarus.

Учените отбелязват, че мястото е подходящо, защото има трите необходими компонента за живота: вода, топлина, минерални елементи. Те също така са установили някои прилики между това място на Марс и ледниците в Исландия и Гренландия, формирани под влияние на вулканична дейност.

Изследователите предполагат, че дълбочините в марсианската почва може да са причинени от топенето на ледниците. Ако тази хипотеза намери своето потвърждение, това означава, че на Марс има вода в течно състояние, а следователно и микроорганизми.

Марс е четвъртата планета от Слънчевата система. Тя е земеподобна планета с рядка атмосфера и повърхност. На Марс се намира най-високият угаснал вулкан в Слънчевата система – Олимп.  

САЩ


Още по темата

 • Марс отблизо

  Марс отблизо

  За първи път в България отвори врати интерактивната изложба „МАРС отблизо“. В продължение на 2 седмици (18 ноември – 2 декември) ...
  19.11.2016
  2 770
  0
 • Унижощен град на Марс? (Видео)

  Унижощен град на Марс? (Видео)

  Това твърде много прилича на изоставен град на Марс. Виждат се наземни форми, които изглеждат като гигантски разрушени сгради. Става дума за карта, ...
  6.12.2016
  24 104
  21

Напиши коментар:


Публикувай