904 2

АБВ настоява Едвин Сугарев да бъде отзован от консулството в Ниш

Снимка: Уикипедия
Снимка: Уикипедия
Анжелина Димитрова

Външно министерство бездейства докато наши представители в чужбина уронват престижа на България. Това заяви по време на пресконференция депутатът от ПГ на АБВ Георги Кючуков. По думите му с действията си български дипломати влошават отношенията на страната ни с държави като САЩ, Русия и Молдова.

„Повод за външнополитическата част на нашата пресконференция са непремерени изказвания на наш дипломатически представител в Ниш. Г-н Едвин Сугарев си позволи без съгласуване с външното ни министерство да изрази между първо и второ гласуване на президентските избори своето становище по отношение на бъдещия президент, който в крайна сметка се явява и негов директен началник, независимо кой ще бъде той. Позволи си след втория тур на изборите, който съвпада и след времето след втория тур на САЩ, да отправя послания към българския народ, а и не само към българския народ, с които да чертае апокалиптична картина както от избора на нашия бъдещ президент, така и от избора на президент на САЩ. По този повод председателят на ПП АБВ отправи отворено писмо до министър-председателят на България, с което настоява за незабавното отзоваване на този наш политически представител, който петни името на държавата ни. Това отворено писмо е в сайта на АБВ“, посочи той.

„Има ли външно министерство желание, възможност да контролира дейността на нашите дипломатически представители извън страната? Те се явяват официални представители на държавата ни и всяко тяхно изявление оказва влияние върху отношенията ни с редица държави“, попита още Кючуков. Той припомни откритата политика срещу номинацията на Ирина Бокова за Генерален секретар на ООН, водена от представителя ни в Ню Йорк. Според Кючуков недопустимо е и поведението на българския посланик в Турция, който не присъства по време на официалната среща между Ердоган и премиера Борисов.

Във връзка с темата Георги Кючуков изрази недоумение и от поредната липса на реакция от страна на външното ни ведомство по повод поредната новата провокация от страна на турския президент. „Вчера излезе едно негово изявление, в което той директно оспорва клаузите на „Лозанския мирен договор“ и твърди, че той трябва да бъде преразгледан. Това отново поставя въпроса нашата държава чрез външното ни министерство и посолството ни ще поиска ли официална информация за речта на господин Ердоган? Ще се обърне ли внимание на турската страна, че подобни изявления не са в унисон със съвременния свят, и че всяко вадене на скелети от гардероба, влошава отношенията между балканските страни“?

Отношение по поведението на външно министерство и в частност на министъра в оставка Даниел Митов взе и експертът по външна политика към АБВ и член на ИБ на партията Георги Димитров.

„Обръщам внимание на факта, че през последните години във външното ни министерство се извършват политически мотивирани уволнения и назначения. Потъпкват се правата на служителите и върховенството на закона като цяло. Става дума и за подмяна на значителен брой посланици, броени месеци преди изтичането на мандата на сегашния президент, което поставя наследника му пред свършен факт. Това е недопустимо както от политическа, така и от морална гледна точка. Този процес продължава от известно време, а в списъка с новоназначените посланици фигурират редица политически назначения на хора без никакъв опит в тази дейност и неотговарящи на критериите за заемане на дипломатическа длъжност. Отговорност за това, наред с външното ни министерство и правителството, носи и президентът Росен Плевнелиев“.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • чубака
  Отговор
  1 19:06  23.11.16
  Сугарев_на въжето
 • българин
  Отговор
  2 10:47  24.11.16
  Да не забравяме, че Едвин Сугарев работеше против националните ни интереси, като лобираше за спиране на реактори от АЕЦ "Козлодуй".

Напиши коментар:


Публикувай