2 127 4

Гафовете в отхвърлените от МОН учебници

Калина Петрова

Гафовете в отхвърлените от МОН учебници:

Литература за 5 клас – издателство „Институт за образователни политики Архимед и Диоген”, автори Александър Панов, Валери Стефанов, Младен Влашки - Отхвърлен от оценителите на МОН.

Учебникът съдържа елементи на търговска реклама: като пример за митологичен образ днес, контрапункт на Медуза Горгона е дадена марката Versace, както и на обувките Мефисто. За търговските марки „Олимпус” /фотоапарати/ и „Титан” /фирма за цимент” става дума в репликите на Венера на стр. 230.

Най-силна тежест за неодобрение има оценката, че проектът не отговаря на учебното съдържание, както и фрапантни грешки. За Христо Ботев пише: „След тежки боеве загива във Врачанския Балкан на 2 юни 1878 г.” Ботев е убит на 1 юни 1876 г., а на 2 юни 1878 г. България вече е свободна.

Текстовете за нови знания са обемни и трудни за разбиране, съдържат сложни думи и съчетания или нееднозначни твърдения.

Според друг оценител:

Учебникът не е съобразен с възрастовите особености на учениците, езикът е академичен, нивото на трудност е много високо, подходящ по-скоро за осмокласници. Като изрази, които биха смутили дете в 5 клас, са посочени:

Жените са раждали деца от различни мъже

Органите за размножаване

Същината му е отрицанието /по въпрос за разликата между Господ и Дявола/

Като неподходящи за възрастта са определени следните термини: митококултурна общност, вероломни съперници, фалшив герой претендент и др.

Вместо записаната в програмата българска народна приказка „Златното момиче” е сложена „Златната мома, което според оценителите е преразказана бесарабска приказка.

Буквар на издателство „Скорпио Ви”

И тук реклама на търговски марки – вафла „Морена” и „Фанта”

Има уникален лаф, достъпен за първолаци: Анита е именит лауреат. Тя има ноти. ИНТОНИРА оратория. И Още: Има моторали. Антон наметна наметало. Той намери ориентира и РИТНА мотора.

Околен свят за първи клас на „Бит и техника“

Има реклама на „Зрънчо“, макар идеята е децата да разграничат здравословната закуска. За илюстрация са използвани още опаковка на добруджански боб на фирма „Оберон“ и крема сирене „Хранинвест“ ООД

Буквар на „Питагор“ и „Златното пате“

Букварът и Читанката не са съобразени с възрастовата характеристика на първокласниците и учебната програма. Има текст за Симеон първи и портрет, които нямат тематична връзка с учебното съдържание – за тази историческа личност е предвидено да се учи в по-горните класове, същото важи и за портрет на Георги Бенковски

Има оскъден учебен материал

Освен това: На издателство „Бит и техника“ са одобрени учебници по математика, изобразително изкуство, Технологии и предприемачество, на Скорпио – по математика Български език и Литература

Проектът на „Нова звезда“ за учебник по информационни технологии е непреработено учебно помагало. Изискванията към учебниците са да съдържат изцяло учебната програма, помагалото е допълнително.

София / България


Още по темата

 • Математиците бойкотираха МОН

  Математиците бойкотираха МОН

  Математическата общност у нас бойкотира просветното министерство. Почти никой от университетите, към които МОН се обърна, не са откликнали на ...
  25.11.2016
  687
  0

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ivan S
  Отговор
  1 17:06  23.11.16
  А че в сегашния(нов) учебник по информационни технологии се изучават само продуктите на Microsoft не е ли реклама? Информационни технологии за 5 клас, изд. Нова звезда.
 • 2 21:09  26.11.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 3 09:54  27.11.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Учител по ИТ
  Отговор
  4 10:05  27.11.16
  И специално за първия коментар тук, извадка от одобрения проект на учебник на издателство Просвета от стр. 23 1. Отворете уеб сайта gmail.com. 2. Натиснете бутона Създаване на профил. Това е рекламно послание, подтикващо към действие, каквито не трябва да съдържа учебника, както може да се види от статията поместена тук. Изводът е ясен: МОН чете своите наредби, както дяволът чете Евангелието! А вие продължавайте да ги защитавате!

Напиши коментар:


Публикувай