942 0

СУ празнува патронния си празник

Днес е денят на Св. Климент Охридски

Снимка: Факти.бг
Снимка: Факти.бг
Константин Карагьозов

Днес Софийският университет "Св. Климент Охридски" отбелязва своя патронен празник. Академичното тържество през тази година е посветено на 1100 години от кончината на Св. Климент Охридски.

Празникът започна в 8.00 часа в академичния параклис "Св. Климент Охридски" в Богословския факултет на СУ, на площад "Св. Неделя" 19, където беше отслужена празнична утреня и божествена Света литургия. След службата литийно шествие се отправи към катедралния храм "Св. Александър Невски", където за поклонение ще бъдат изложени част от мощите на Св. Климент Охридски, донесени от митрополита на Верия, Науса и Кампания Пантелеймон.

В 9.30 часа в храма "Св. Александър Невски" патриарх Неофит, гръцкият митрополит Пантелеймон и архиереи от БПЦ църква отслужиха празнична литургия. В 10.15 часа Академичният съвет на Софийския университет, начело с ректора проф. Анастас Герджиков, поднесоха венец пред паметника на Св. Климент Охридски. Академичното тържество за празника започна в 10.30 часа в аулата на СУ. Тържеството беше открито от проф. Иван Илчев, а ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков отправи поздрав към академичната общност за празника.

Тържеството ще продължи с връчване на дипломите на новоизбраните професори за периода от 25 ноември 2015 г. до 25 ноември 2016 г. На церемонията ще бъдат връчени също Голямата награда за научна и изследователска дейност "Софийски университет Св. Климент Охридски"; наградата на Столичната община за най-добър млад учен на СУ за 2016 г.; годишната стипендия на името на братята Евлоги и Христо Георгиеви за студент от Карлово; годишната стипендия на името на Надежда Дженева за студент от профила "Радио" на Факултета по журналистика и масова комуникация; годишната стипендия съвместно с БНТ на името на д-р Младен Младенов за студент от профила "Телевизия" на Факултета по журналистика и масова комуникация и други награди.

България


Още по темата

 • Тест при кандидатстване в СУ

  Тест при кандидатстване в СУ

  Вместо тема по автор или произведение на изпита по български ще се пише есе 6 специалности остават недостъпни с матура От 2017 г. ...
  29.12.2016
  761
  0

Напиши коментар:


Публикувай