761 0

Тест при кандидатстване в СУ

Вместо тема по автор или произведение на изпита по български ще се пише есе

Анатоли Стайков

Вместо тема по автор или произведение на изпита по български ще се пише есе 6 специалности остават недостъпни с матура От 2017 г. кандидат-студентските изпити по български език и литература и по история ще се провеждат по нов начин, като се включва и тест. Това обявиха в от Софийския университет “Св. Климент Охридски”, цитирани от "24 часа".

Новите правила били одобрени от академичния съвет на 21 декември. Изпитът по български език и литература вече няма да включва писане на тема по автор или произведение. Вместо това ще има две части. Първата ще е тест от 50 въпроса, които ще проверяват знания както по български език, така и по литература. Втората част от изпита ще е есе.

Крайното оценяване ще е с точки, като максималната оценка ще е 100 точки. От тях 70 може да бъдат взети на теста, а 30 за есето. Темата на есето пък ще се задава с твърдение или сентенция. Изпитът по история също вече няма да е само развиване на тема, а ще включва и тест. И двата модула ще са върху материала от XI клас, а оценяването ще е по шестобалната система със стъпка от 0,25, обясниха от СУ.

От 20 февруари 2017 г. започва приемът на заявления за явяване на кандидатстудентски изпити в университета.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай