Last news in Fakti

25 Ноември, 2016 22:19 1 756 2

Промени в бригада Специални сили

  • армия-
  • промени-
  • сили
Промени в бригада Специални сили - 1

Народните представители приеха единодушно измененията и допълненията в Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България. Така парламентът дава възможност да бъдат изпълнени предвидените структурни промени в Програмата за развитие на отбранителните способности и Плана за развитие на Въоръжените ни сили до 2020 г. Въоръжените сили в мирно време ще изпълняват задачи и по наблюдение и ранно предупреждение за рискове и заплахи за националната и колективна сигурност и отбрана и ще поддържат и развиват способности за киберотбрана, съобщават от министерството на отбраната.

С измененията се прецизират и хипотезите, при които военнослужещите могат да използват оръжие. В мирно време те ще могат да използват служебното си оръжие като крайна мярка при въоръжено нападение или при непосредствена заплаха с оръжие срещу тях или срещу друг военнослужещ и при въоръжено нападение върху охраняван обект или субект.

Предвижда се бригада „Специални сили“ да излезе от структурата на Сухопътните войски и да бъде непосредствено подчинена на началника на отбраната.

Приетият законопроект дава възможност за подмладяване на войнишкия състав във Въоръжените сили и за по-ефективно изпълнение на задачите. Възрастта за прием на войниците се намалява от 32 на 28 години. Това ще се прилага за военнослужещи, приети на военна служба след 31 декември 2016 година. Предвидена е възможност започналите до влизането в сила на закона конкурси за приемане на войници (матроси) на военна служба да се довършват по досегашните условия и ред. Срокът на договора за военна служба на войниците ще може да бъде удължаван не повече от три пъти, като общата продължителност на удължаването не може да надвишава 15 години. Пределната възраст за военна служба на войниците се намалява - от 50 на 46 години.

Увеличава се пределната възраст на сержанти, офицерски кандидати, младши офицери, офицери със звание „майор“ и „подполковник“ на 55 години. Така ще се осигури дългосрочна възможност на тези категории военнослужещи за ранно пенсиониране по новите изисквания на чл. 69 от КСО. Премахва се рестрикцията от въведения максимален срок за престояване във военно звание и в длъжност на военнослужещите.

С новите разпоредби се разширяват възможностите за съкратените или уволнени поради организационно-щатни промени военнослужещи да постъпят повторно на военна служба.

Урежда се и статутът на курсантите, като се разграничава обемът на издръжката на курсанта, която се поема от Министерството на отбраната и тази, която представлява трансфер от Министерството на образованието и науката.

Дава се детайлна уредба на дежурствата, както и компенсацията на положения извънреден труд от военнослужещите.

Военното звание „комодор“ във Военноморските ни сили се заменя с „флотилен адмирал“, решиха още депутатите.

С приетите изменения и допълнения на ЗОВСРБ се създава се детайлна уредба на държавната политика в областта на отбранително-мобилизационната подготовка /ОМП/, като част от политиката по отбрана на страната.

Уеднаквява се терминологията, касаеща стратегическите планове и планове за операции с тази в НАТО, както и задълженията на България за изготвяне на Каталог с възможности за оказване на поддръжка като страна-домакин, който да служи като инструмент на НАТО/ЕС за планиране на поддръжката при провеждане на учения и операции.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 флотилен адмирал

    4 0 Отговор
    поради МАСОВАТА ПРОСТОТИЯ сред целия депутатски състав, предвождан, да речем от депутата бат сали, кифлите от бсп или депутатите на доган,които не знаят въобще български, е бил роден бисерът ФЛОТИЛЕН адмирал. защо не е ФЛОТСКИ АДМИРАЛ ???
  • 2 Боцмана

    0 1 Отговор
    Адмирал....било то флотски или флотилен-на какво?Флотилия от бракувани кораби игребни лодки!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове