Last news in Fakti

1 Ноември, 2011 14:35 1 145 0

Четири ветрогенератора за базата ни в Антарктида

  • софия-
  • христо пимпирев-
  • антарктическа експедиция

Държавата осигурява за експедицията само 280 000 лева

Четири ветрогенератора за базата ни в Антарктида - 1
Снимка БГНЕС

Базата ни Антарктида ще бъдат построени с четири ветрогенератори с акумолаторни батерии, осигурени от дарение, а не от държавата. Това бе съобщено на пресконференция преди отпътуването утре на първата група от десет души от българската експедиция за ледения континент. Ще се замени дизеловия генератор и по този начин няма да се замърсява околната среда.

Средствата за ветрогенераторите се осигуряват от БНП Париба, а MonBat осигурява акумулаторите. Според ръководителят на експедицията ни Христо Пимпирев държавата осигурява за експедицията до ледения континент само 280 000 лева, което е крайно недостатъчно. За сравнение той посочи, че Чехия осигурява 1 милион евро годишно. „Не смятам, че чехите са десет пъти по-добре от нас, за да имат десет пъти повече бюджет от нас. Например и Португалия е в тежка икономическа криза, но отпусна самолет, за да закара учените си”, каза Пимпирев.

С новите генератори ще бъдат намалени разходите за енергия. Ветрогенератори се поставят за пръв път, преди години в базата ни са били поставени и слънчеви батерии.

Първите девет души тръгват утре в 17,55 часа от летище София   с полет до Рим от там до  Сан Пауло, след това Сантяго де Чили,  Пунта Аренас след което ще бъдат транспортирани с  военен самолет и кораб до базата. „Движим се на антрактически стоп, вкарваме нашите изследователи в чуждите самолети и кораби, където има място”, каза Пимпирев. Ако трябва да бъдат заплатени пътните, според Пимпирев, те излизат само на един човек около 7000 евро.
В базата ще бъде построен и нов параклис. Тази година ще се изследват промените на климата върху бозайниците и мъховете. Ще се прави изследвания на ДНК на тюлените, няма как това да стане и върху китовете. Животните няма да бъдат тормозени, каза Пимпирев. Тези анализи  се правят във ВМА  Избрани са бозайниците, защото са най-близки до хората. Ще се изследват и радиационния фон.. Животните няма да бъдат тормозени. За изследване на промените на климата в екипа на нашите антарктици ще се включат и 5 души португалци, аржентинка и 2 испанци. Проф. Николай Цанков  ще работи по проект, финансиран от Франция за най-добрата профилактика за защита на кожата.
Първата група, която заминава се надява да се справи с трудните условия на ледения континент,  където най-вероятно и тази година ще й се наложи да изрине тонове сняг и да погладува, докато започнат да пристигат необходимите провизии с експедициите на колегите им,  Те се надяват също реалната дейност на експедицията да стартира в рамките на 10-15 дни.

Време е българските институции и бизнесмени да припознаят европейската практика и да установят трайни връзки с българската наука, призоваха антарктиците, които вече не са пионери, тъй като базата ни влиза в една младежка възраст – това е 20-та експедиция. България е пълноправен член на антрактическия договор.
Според тях по-практични изследвания от климатичните промени едва ли има, защото се набелязват тенденциите за цялото човечество, а България е част от света.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА