951 0

Около боклука на София се размириса

Преглед на печата

Стефанаки Йоанис

24 часа

1000 лв. глоба за 130 км/ч в града

И 1000 лв. глоба ще отнасят джигитите, които карат бясно в града. Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, които ще бъдат гласувани от депутатите до края на седмицата, съобщава в. „24 часа”.

“Най-големи са санкциите за превишаване на скоростта с над 50 км в час. В населено място - 700 лв., извън населено място - 600 лв., а за обществен превоз на пътници и опасни товари - 1000 лв.”, обясни Настимир Ананиев, шеф на транспортната комисия в парламента.

Труд

Магнитни бури бушуват до края на седмицата

Поредица геомагнитни бури ще бушуват в следващите няколко дни. Явленията ще бъдат умерени до слаби. Те се дължат на голяма коронарна дупка на Слънцето, която бе забелязана от НАСА.

Според учените от агенцията слънчевият вятър от нея ще достигне Земята до края на седмицата.

„Геомагнитната обстановка на средни ширини ще бъде активна от 8 до 11 декември под влияние на обширна област от слънчеви коронарни дупки в геоефективна позиция. Тогава ще има и условия за слаба или средна планетарна геомагнитна буря“, сочи прогнозата за следващите дни на Центъра за слънчев и слънчево-земен мониторинг в Стара Загора.

Стандарт

Фидел редактирал Маркес

Възхваляван като герой на революцията и демонизиран като враг на свободния свят, Фидел Кастро е играел и неочаквана роля в световната литература, пише "Гардиън".

Кубинският президент, който почина на 25 ноември, е бил неофициален редактор на прочутия писател Габриел Гарсия Маркес, отбелязва в. „Стандарт”.

Ел Команданте поправял ред по ред някои места в ръкописите на автора на "Любов по време на холера", след като двамата завързват близко приятелство в края на 70-те години.

Сега

Приходите от плоския данък ще минат 3 млрд. лева догодина

Нови данни на Министерството на финансите показват как са се качвали през годините доходите на българите и какво се случва с приходите от т. нар. плосък данък - със ставка от 10% за всички. През миналата година всички приходи от облагането на доходите на физическите лица са били 2.153 млрд. лева, показва справка на МФ. За отиващата си 2016-а се очаква постъпленията от плоския данък да надхвърлят 2.8 млрд. лева. А догодина, ако няма някакви катаклизми, приходите от десятъка за първи път ще надхвърлят 3 млрд. лева. Това е записано в бюджет 2017. Данъкът върху доходите на физическите лица е третият по важност приходоизточник на хазната - след ДДС и акцизите. Точно заради това специалистите не препоръчват с него да се правят експерименти.

Дума

Около боклука на София се размириса

Редица изненадващи промени в управлението на столичния боклук събудиха съмнения за бъдещи проблеми с чистотата на София.

Преди седмица стана ясно, че тихомълком е сменен директорът на завода за отпадъци, вчера излязоха наяве несъответствия в обясненията за уволнението му. Според Йорданка Фандъкова освобождаването е заради два инцидента, при един от които е загинал общ работник.

България


Напиши коментар:


Публикувай