1 181 0

За първи път се сблъскваме с взрив от такъв мащаб

Това споделят двама от пожарникарите, участвали още от самото начало в операцията след трагедията в Хитрино

Калина Петрова

За първи път виждам такава трагедия, с толкова пострадали и толкова много съборени жилища, споделя Христо Кантев, командир на дежурен екип, един от пожарникарите, участвал от първия момент в операцията, след трагичния инцидент в Хитрино. Доволен съм, че успях да се включа в спасяването на хората, на мен това ми е работата.

Първият ден нямаше никакво време за почивка, впрегнахме всички сили да гасим огнищата и да евакуираме хора. Той обясни, че грижата към гасителите е голяма - подсигурени са им вода, храна, топли напитки. Сега работим по цистерната, от която има теч. Надявам се всичко да мине благополучно, да приключи нормално и да се обезопаси района. Веднага след като получихме сигнала, се натоварихме на колите си и тръгнахме към мястото на инцидента, допълни и колегата му инсп. Димчо Ангелов. Допълнителните сили винаги идват малко по-късно, няма как да дойдат заедно с нас, на мястото на произшествието. Обезопасяваме цистерната, която се преточва в момента и гасим допълнителни огнища, които се получават. Внимаваме да не се получи искра и да се взриви, защото има изтичане на газ и има известно загазоване. Най-стряскащото за мен при пристигане на място бяха многото ранени и загиналите хора. Работя от 30 години в пожарната, за мен това е най-страшният инцидент. Не е трудно пожарогасенето, трудно е да вадиш живи хора, които са затрупани и се мъчат.

Нашата работа ще продължи докато обезопасим района. Двамата не скриха, че независимо от дългия си стаж и опит, за първи път се сблъскват с взрив в такъв мащаби с толкова много човешка мъка. Обясниха, че само около два часа преди получаването на сигнала за Хитрино пожарникарите са се прибирали от гасенето на друг голям пожар. Имали са време само да презаредят и подготвят пожарните автомобили, за да се озоват на съобщението за трагичния инцидент.

София / България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай