683 3

БЧК: Правете си застраховка за планината

Причината - тя помага да се платят разходите по издирване в планината при нужда

Стефанаки Йоанис

„Това е безотговорното поведение. Не можеш да не се замисляш какво става долу. Имаш роднини и приятели, които се притесняват за теб. Той не е бил бедстващ. Знаел е много добре какво прави”, коментира за „Здравей, България” Емил Мешев от Планинската спасителна служба към БЧК. Той коментира случаят с бедстващия планинар в Стара планина, който планинските спасители издирваха пет дни.

„Безкрайно съм благодарен на всички, които са ме търсили. Извинявам се за всички главоболия, които съм причинил. Аз не знаех какво става долу, не съм и мислил какво става долу”, сподели пред Нова телевизия Тодор Владимиров при слизането си от планината.

Емил Мешев от Планинската спасителна служба към БЧК посъветва хората, които обичат да ходят в планината, да си направят планинска застраховка, която за една година излиза 35 лева. Той не се ангажира да изчисли колко е струвала цялата спасителна операция, но по думите му над 300 лева струва полетен час с хеликоптер.

„Планинската служба е съставена от над 500 души, от които само 40 са на щат. Останалите са доброволци. Те са оставили работата си, за да помагат в търсенето на загубили се в планината хора. Тези 500 души трябва да ги обучаваме, да ги екипираме. На ключови места в планините имаме 24-часови дежурства”, добави Емил Мешев от Планинската спасителна служба към БЧК.

А какво да правим, ако батерията на телефона падне и нямаме връзка в планината?

„В конкретния случай за 20 минути получихме информация от Пожарната за клетката, която последна е била в комуникация с телефона на изчезналия турист. Винаги опитайте да изпратите първо SMS, защото SMS-ите минават по-лесно през мобилните оператори. Ако не може да изпратите SMS, пробвайте да се обадите на телефон 112. Трябва само да държите батерията вътре в телефона”, обясни Емил Мешев от Планинската спасителна служба към БЧК.

А на какво разчитат доброволците спасители?

„Имаме хора със всякакви професии. Те са доброволци и не получават заплата. Надяваме се Законът за доброволчеството да даде някакви преференции на тези хората. Например, в Троян те са освободени от данъци. В София ползват карти за градския транспорт. БЧК също изпитва такива затруднения и един такъв закон би помогнал и на тях”, коментира Емил Мешев от Планинската спасителна служба.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • onq s konq
  Отговор
  1 10:17  19.12.16
  В предишни съобщения по темата пишеше че ЛЕТАТЕЛЕН ЧАС С ХЕЛИКОПТЕР при търсене на загубил се планинар струва 8000лв?!Сега се казва че е "над 300лв"...Казано бе,че ПЛАНИНСКАТА ЗАСТРАХОВКА ПОКРИВА САМО НЕЗНАЧИТЕЛНА ЧАСТ от общите разходи по издирването,сега ни агитират да си правим точно такава застраховка.Беше съобщено че масрафа по откриването е 25000 лв,"Мишев от планинската служба" не може/желае/ да изчислява...Въпросът е ИСТИНАТА ПО СЛУЧАЯ по средата както винаги лие,в някой от двата края ли е,ИЛИ ИЗОБЩО Я НЯМА...
 • патриот
  Отговор
  2 10:41  19.12.16
  ако този герой за" слава" не го осъдят да си плати разходите ще има и други да се губят нарочно.Дисциплина се изгражда с парични наказания
 • 909 БЪЛГАРИЯ
  Отговор
  3 15:32  19.12.16
  БЧК - Брейй големи кръвопийци и БЧК станаха Рекетьори Застрахователна компания ! Егати и държавата на къде отива всичко за пари от народа ! Да го е страх да излезе човек на някоя хижа ще му одерат кожата !

Напиши коментар:


Публикувай