670 3

Даниел Смилов: Плевнелиев не е нарушил Конституцията

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Стефанаки Йоанис

Президентът Росен Плевнелиев не е нарушил Конституцията с отказа си да назначи служебно правителство. Това заяви в предаването "Преди всички" преподавателят по конституционно право Даниел Смилов.

Това, което Плевнелиев предлага на следващия президент Радев, е едно споразумение – следващият президент да състави правителство, което да остане за по-дълъг период от време, това правителство ще бъде назначено от Плевнелиев. Това е всъщност формулата и ми се струва, че това не е лоша формула, която би могла да стане и конвенция в нашето конституционно право, точно в такива случаи, когато, от една страна, хем имаме парламент, който не може да бъде разпуснат, хем имаме смяна на президенти и съставяне на служебно правителство, уточнява Даниел Смилов.

Той каза още, че в конституционните текстове има свобода на преценката, относно сроковете за сформиране на правителство:

Това неслучайно е направено. Много трудно е да се предвиди, какви ще бъдат ситуациите. Президентът, като тежка фигура с много сериозен демократичен кредит, пряко избран от народа, е оставен да преценява в по-особени случаи, с какво време разполага и кога точно да задейства всеки един от конституционните механизми.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Реалист
  Отговор
  1 11:12  22.12.16
  Браво на Плевенлиев! Ако искаше можеше да протака 20 дена защото няма определен срок но постъпи прямо и честно. В Конституцията няма указано за колко време ще избере служебното правителство. Определено изненада "червената върхушка" заедно с протежето им Радев. Днес сутринта по новините си личеше как чете текста който някой му е написал и не го осмисля... Избрахме си "марионетка на Путя" за президент. Честито...
 • Тежко ни
  Отговор
  2 16:55  22.12.16
  ​Скоро ще разберем президент на какво ниво сме имали в лицето на Росен Плевнелиев ! Още от сега става ясно, че военният робот Радев не само, че няма визия на държавник. Той няма абсолютно никакво собствено мнение. Той просто е говорител и изпълнител на най-ретроградната комунистическа номенклатура ! А, половинката му, както е очеизвадно, си е една нагла простакеса. И това ще бъде лицето на Европейска България пред света през следващите 5 години ? Горко ни !
 • правчо кривчев
  Отговор
  3 20:28  22.12.16
  Нарушил,не нарушил плевнята си остава мишок

Напиши коментар:


Публикувай