12 292 0

Внимание: Снегът се завръща

Анатоли Стайков

Температурите са от – 8 до + 5 С°. Времето над страната е предимно облачно. Вятър духа в по-голямата част от страната. Сняг вали в планинските части на област Кюстендил, в района на проход Троянски, проход Предел и проход Петрохан, както и в районите на АМ „Люлин“ и на гр. Своге /обл. София/.

Пътните настилки в страната са предимно сухи, на места мокри, по усойните места заледени или заснежени, почистени и обработени.

ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА ТОВАРНИ АВТОМОБИЛИ:

Забранява се движението на моторни превозни средства, предназначени за превоз на товари с техническа допустима максимална маса над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника целогодишно за периода на официалните празници: последния работен ден преди празници – от 16:00 часа до 20:00 часа и последния почивен /празничен/ ден – от 14:00 часа до 20:00 часа. Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един празничен ден.

Ограниченията важат само по участъците от републиканската пътна мрежа, както следва:

• Автомагистралите;

• път I-1 Видин-Ботевград;

• път I-1 Благоевград-ГКПП „Кулата“;

• път I-4 п. в. „Коритна“-Велико Търново-Шумен;

• път I-5 Русе-Велико Търново;

• път I-8 ГКПП „Калотина“-ГКПП „Капитан Андреево“;

• път I-9 Дуранкулак-Варна-Бургас;

• път II-18 Околовръстен път София;

• път II-19 Симитли-Гоце Делчев;

• път II-86 Пловдив-Смолян;

• път II-99 Бургас-Царево;

Забраната не важи за моторни превозни средства, които извършват превози на опасни товари (ADR), живи животни, бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим.

СЪСТОЯНИЕ НА АВТОМАГИСТРАЛИТЕ:

АМ „Тракия“: област София: до 14 ч. на 28.12.2016 г. движението в посока София н тунел „Траянови врата” се осъществява в аварийна и активна ленти, поради ремонт на светофарна уредба. Област Бургас: Шофьорите да се движат с повишено внимание при пътни връзки на надлез при с. Деветак при км 314+970, във връзка организация на зимно поддържане на АМ „Тракия“ до 31.03.2017 г.; В участка от км 324+500 до км 358+500 до 30.12.2016 г. се извършва ремонт на оградна мрежа. Шофьорите да се движат с повишено внимание.

АМ „Хемус“: област София: Ограничава се движението в тръбата в посока София на тунел „Витиня“, поради ремонт.Обходен маршрут за камионите над 10 т в посока Варна-София е по първокласния път I-1 като отбиването на трафика е при 35-ти километър на автомагистрала „Хемус“. Включването в магистралата в посока София, пътувайки по път I-1 е при 29-ти километър. Движението на автомобили до 10 т се извършва двупосочно в тръбата в посока София. Алтернативният маршрут за пътуване по време на ремонтните работи от София за Ботевград е път I-1 от км 215+000 до км 209+500 и обратно. Връзката на АМ „Хемус“ с първокласния път за пътуващите към Ботевград е при пътния възел при 30-ти км на автомагистралата /Витинска река/, а за идващите от Ботевград при 36-ти километър на АМ „Хемус“. До 10.01.2016 г. е ограничено движението в платното и в тръбата на тунел „Ечемишка“ в посока Варна, поради ремонтни дейности.

До 14.01.2017 г. в участъка при км 25+600 /м. Боруна/ посока Варна, във връзка със свличане на земни маси от откосите на съществуващо свлачище движението се осъществява само в изпреварващата лента. През празничните дни от 31.12.2016 г. до 02.01.2017 г. – движението ще се осъществява в активната и изпреварващата ленти.

АМ „Струма“: няма.

АМ „Марица“: няма.

АМ „Черно море“: няма.

АМ „Люлин“: област София: До 31.12.2016 г. се ограничава движението в дясната активна лента на лявата тръба посока София, поради превантивен ремонт в тунел 1 /Мало Бучино/.

ВЪВЕДЕНИ ОГРАНИЧЕНИЯ ПО ОСНОВНИТЕ ПЪТНИ НАПРАВЛЕНИЯ:

1. Проходи:

- „Върбишки” - затворен за всички МПС;

- „Златишки” - затворен за всички МПС;

- „Айтоски” - отворен за всички МПС;

- „Котленски” - отворен за всички МПС;

- „Обзорски” - отворен за всички МПС;

- „Печинско” - отворен за всички МПС;

- „Превала” - отворен за всички МПС;

- „Предела” - отворен за всички МПС;

- „Републиката” - отворен за всички МПС;

- „Ришки” - отворен за всички МПС;

- „Рожен” - отворен за всички МПС;

- „Вратник” - забранено е движението на МПС над 10 т;

- „Дюлински” - забранено е движението на МПС над 3,5 т;

- „Пампорово” - забранено е движението на МПС над 3,5 т;

- „Петрохан” - забранено е движението на МПС над 12 т;

- „Твърдишки” - забранено е движението на МПС над 10 т;

- „Троянски” - забранено е движението на МПС над 12 т;

- „Шипка” - забранено е движението на МПС, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 тона от категория N3, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета с технически допустима максимална маса над 10 тона от категория О4. Срок до 31.03.2017 г.

Цялата информация за пътната обстановка прочетете ТУК.

България


Напиши коментар:


Публикувай